toggle menu

Amerikaanse douane vraagt Nederlandse reizigers om socialmedia-accounts

Amerikaanse douane vraagt Nederlandse reizigers om socialmedia-accounts

De Amerikaanse douane gaat aan reizigers uit onder andere Nederland en België vragen welke accountnamen ze gebruiken op social media. De overheid hoopt met deze informatie potentiële terroristen tegen te kunnen houden bij de grens. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de accountnaam op Facebook, Instagram of YouTube.

Het gaat om reizigers die een ESTA-formulier (reistoestemming voor de Verenigde Staten) moeten invullen. De VS hanteert het ESTA-formulier voor reizigers uit 38 landen, waaronder  Nederland en België. Het is niet verplicht om de vragen over de 'online aanwezigheid' in te vullen. De Amerikaanse overheid vraagt alleen naar accountnamen, niet naar gevoelige informatie als wachtwoorden.

De VS hoopt zo een beter zicht te krijgen op mensen die banden hebben met terroristische organisaties.

Zorgen over privacy en veiligheid toeristen

ACLU (American Civil Liberties Union), een belangenorganisatie die onder meer Facebook, Google en Twitter vertegenwoordigt, heeft direct kritiek op dit plan geuit. Ze vinden dat de vrijheid van meningsuiting in Amerika beperkt wordt en maken zich zorgen over de privacy en veiligheid van buitenlanders in Amerika.

Bron: Tweakers / NOS

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant