toggle menu

Amsterdam gaat deelfietsen verwijderen

Amsterdam gaat deelfietsen verwijderen

Amsterdam gaat in het najaar zogeheten deelfietsen verwijderen. 'Tenminste als ze in de openbare ruimte worden neergezet met het doel ze te verhuren als deelfiets', meldde de gemeente dinsdag.

De gemeente kreeg veel vragen over wat het beleid is voor de deelfietsen, die via een app kunnen worden gehuurd. 'Je ziet ze gewoon overal. Daar moet ook gewoon beleid voor komen', aldus een woordvoerder.

Openbare ruimte als uitgifteplek

De gemeente benadrukt dat fietsen in principe gewoon in de openbare ruimte mogen worden neergezet, ook als het gaat om een gehuurde tweewieler. 'Wat niet mag is de openbare ruimte als uitgifteplek gebruiken. En dat is precies wat een aantal van de deelfietsbedrijven nu doet.'

Stadsdelen zijn verantwoordelijk

Het verwijderen van de deelfietsen kan volgens de woordvoerder in september of oktober beginnen. De stadsdelen zijn verantwoordelijk; de gemeente speelt een coördinerende rol.

Gemeente in gesprek met bedrijven

De gemeente gaat ook in gesprek met de bedrijven die deelfietsen aanbieden. 'Als veel Amsterdammers die fietsen ook gaan gebruiken, zou het kunnen dat dat voor minder fietsen in de stad zorgt. Maar dat zien we nog niet helemaal', stelde de zegsman.

Lees ook: Mag de gemeente je fiets verwijderen?

Bron: ANP

Ook interessant