toggle menu

'Amsterdam telt 6000 illegale Airbnb-hotels'

'Amsterdam telt 6000 illegale Airbnb-hotels'

Amsterdam telt zeker 6000 illegale Airbnb-hotels: appartementen, huizen en woonboten die langdurig worden verhuurd aan toeristen. Bijna 5000 woningen worden permanent verhuurd en dus ontrokken aan de woningmarkt. Rond de 1000 woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachting, en zijn daardoor illegaal.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse data-analist Nico van Gog, dat wordt ondersteund door Airbnb-data-expert Murray Cox uit New York, zo bericht Trouw.

Meer dan zestig dagen per jaar

Op basis van twee verschillende rekenmethodes concluderen Van Gog en Cox dat van alle Amsterdamse verhuurplekken op Airbnb er ruim 6000 illegaal zijn, omdat deze meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. De twee analisten trekken hun conclusies op basis van data die ze zelf via 'scraping' van de website van Airbnb hebben vergaard.

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), is volgens Trouw bekend met de methode die de analisten hanteren, de gemeente maakt zelfs gebruik van de meldingen van Van Gog. Ivens wil optreden tegen woning­onttrekking door vakantieverhuur. 'We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen.'

Airbnb weerspreekt cijfers illegale hotels (update 18:16 uur)

Airbnb bestrijdt dat via de site ruim 6000 Amsterdamse woningen illegaal dienstdoen als hotel. Volgens de verhuursite maakten de onderzoekers geen onderscheid tussen de verschillende regels die gelden voor diverse soorten accommodaties.

Zo mag een gehele woning maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd, terwijl een enkele kamer het hele jaar dienst mag doen als vakantieonderkomen. Het internetbedrijf beweert bovendien dat de analisten bij hun rekenmethode geen onderscheid maakten tussen de beschikbaarheid van een ruimte en de daadwerkelijke verhuur daarvan.

'Kritiekpunten pertinent onjuist'

Een van de aangehaalde analisten, Murray Cox uit New York, noemt die kritiekpunten van Airbnb pertinent onjuist. Bij zijn schatting van het aantal illegale hotels in Amsterdam, dat volgens hem 6183 bedraagt, was hij zich wel degelijk bewust van de verschillende regels die er gelden, laat hij in een reactie weten. Daarnaast is het verschil tussen de beschikbaarheid en de uiteindelijke verhuur via Airbnb voor hem niet relevant, omdat hij zijn schatting baseerde op onlinerecensies op de verhuursite.

Gemeente speurt ook online

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), kent de cijfers van de analisten, maar doet geen uitspraak over de juistheid ervan. Hij laat weten dat de gemeente zelf ook online speurt naar illegale vakantieverhuur om woningonttrekking tegen te gaan.

Met dat doel voor ogen voerde de hoofdstad 1 oktober de meldplicht voor Airbnb-verhuurders in, maar volgens Ivens heeft nog lang niet iedere aanbieder van vakantiewoningen zich bij de gemeente gemeld. Vanaf januari gaat Amsterdam boetes van 6000 euro uitdelen aan verhuurders die dit nalaten. Airbnb-verhuurders die regels rond vakantieverhuur daadwerkelijk overtreden, riskeren een boete van 20.000 euro.

Amsterdam maakte eerder dit jaar afspraken met Airbnb, dat onder meer beloofde zelf de 60 dagenlimiet voor verhuur van gehele woningen door particulieren te handhaven. Dergelijke afspraken zijn ook in het belang van het bedrijf zelf, zegt Ivens. 'Als vakantie vieren echt de spuigaten uitloopt, komt dit in een nog negatiever daglicht te staan. Dat willen platforms als Airbnb ook niet.'

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant