Amsterdam verbiedt tweetaktmotor in grachten

Amsterdam verbiedt tweetaktmotor in grachten

Amsterdam gaat vervuilende tweetaktmotoren voor plezierboten verbieden. Per 1 januari 2017 moeten alle Amsterdamse botenbezitters een schonere motor hebben.

Wie na deze deadline nog een tweetaktmotor heeft, riskeert een boete. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

Luchtverontreiniging

Een tweetaktmotor is een motor waarin een mengsel van olie en benzine wordt verbrand. Het verbod moet leiden tot een betere luchtkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat andere motoren een veel lagere uitstoot van luchtverontreinigende stoffen hebben. Dit geldt met name voor fijnstof, koolstofmonoxide en koolwaterstof.

'We streven naar een betere luchtkwaliteit en gezondheid voor alle Amsterdammers, daarom gaan we de zwaar vervuilende tweetaktmotoren op het water verbieden', aldus wethouder Udo Kock (Waterbeheer).

Actieve handhaving

Het waterbedrijf Waternet gaat actief handhaven op het verbod. Naar schatting hebben 1000 tot 1500 boten nog een tweetaktmotor. Booteigenaren zullen in mei en december per brief worden geïnformeerd.

Het verbod geldt ook voor bootbezitters van buiten Amsterdam die met hun tweetaktmotor de grachten willen opvaren, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Bron: ANP

Ook interessant