toggle menu

Amsterdamse studenten vrezen hogere kamernood door strengere regels

Amsterdamse studenten vrezen hogere kamernood door strengere regels

Studenten en jongeren in Amsterdam zijn bang dat de kamernood nog hoger wordt nu het stadsbestuur de regels voor woningdelen verder gaat aanscherpen. Ze zijn bereid actie te gaan voeren om de maatregelen te voorkomen, zo bleek tijdens een vergadering van de raadscommissie Wonen en Bouwen. Daarvoor waren tientallen insprekers uitgerukt, niet alleen studenten maar ook houders van bed and breakfasts. Ook voor hen worden de voorwaarden strenger, onder meer door een vergunningplicht.

In het nieuwe beleid is het zo dat elke huurder een individueel contract krijgt. Volgens de gemeente wordt daarmee de huurbescherming voor jongeren, studenten en starters beter. Binnen één pand met meerdere zelfstandige etages krijgt nog maar een kwart een vergunning voor woningdelen, binnen een wijk maximaal 5 procent. Volgens een woordvoerster van studentenunie ASVA 'worden de studenten de dupe van dit beleid, niet de huiseigenaren'. 'Duizenden studenten komen op straat te staan', betoogde een andere inspreker. En volgens een inspreekster die een B&B uitbaat 'worden bewoners afgerekend op problemen die het college heeft veroorzaakt'.

Overlast

Met de aanpassing van de regels wil het college van GL, D66, PvdA en SP naar eigen zeggen overlast tegengaan. Ook moet de 'verkamering' een halt worden toegeroepen, wat inhoudt dat beleggers woningen kopen en die opdelen in (dure) kamers. De raad debatteert woensdagavond over de plannen en stemt op 27 november.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant