toggle menu

ANBO: Korten op pensioenen uit den boze

ANBO: Korten op pensioenen uit den boze

Enkele grote Nederlandse pensioenfondsen waarschuwen voor dreigende pensioenkortingen in de komende jaren. De ANBO roept het kabinet op zich te bezinnen op de regels voor het korten op pensioenen. De seniorenorganisatie vindt dat het korten op pensioenuitkeringen uit den boze moet zijn als de oorzaak mede is gelegen in een te lage premie. Ook vindt de ANBO het ronduit belachelijk als de fondsen moeten korten terwijl de dekkingsgraad boven de 100 procent is. Dan is er namelijk genoeg geld in kas, aldus de organisatie.

Doordat de financiële positie van pensioenfondsen afgelopen kwartaal is verslechterd, is de kans op verlaging van de pensioenen van veel Nederlanders in 2020 of 2021 groter geworden. Metaalfonds PME vraagt het kabinet zelfs om een 'adempauze' en maatregelen om snijden in de uitkering aan ouderen te voorkomen.

Tekort door lage premies

Bij het ABP, het grootste fonds van Nederland, is volgens de ANBO in het zogeheten herstelplan goed te zien hoe te lage premies tot korten kunnen leiden. Alleen al in de jaren 2017 tot en met 2020 haalt de te lage premieafdracht de dekkingsgraad met 3 procent naar beneden.

'Het is de overheid als wetgever die dit toestaat. En het is de overheid als werkgever die zo in 2017 alleen al dik 3 miljard euro aan premieafdracht heeft bespaard', zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. 'En zouden gepensioneerden die niets met dit verhaal te maken hebben vervolgens moeten inleveren?'

Minister: Hervorming urgenter

Het wordt 'urgenter' om tot een hervorming van het pensioenstelsel te komen, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). 

De minister wijst erop dat pas aan het eind van het jaar het meetmoment ligt voor de dekkingsgraad voor de pensioenfondsen. Dan wordt duidelijk of er gekort moet worden. Koolmees' inzet is om voor die tijd een akkoord te bereiken over de hervorming van het pensioenstelsel.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant