Anderhalve meter afstand niet meer verplicht op zeilschepen

Anderhalve meter afstand niet meer verplicht op zeilschepen

Opvarenden van traditionele charterschepen hoeven bij dagtochten aan boord geen anderhalve meter afstand meer te bewaren. Dat meldt de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Zeilschepen kunnen weer vol bezette dagtochten gaan varen.

Zeilen op charterschepen wordt nu beschouwd als sport, daarom is sprake van een uitzonderingspositie.

Mondkapje bovendeks niet nodig

'Dat betekent dat er geen afstand gehouden hoeft te worden en het mondkapje bovendeks niet nodig is. De verruiming geldt voorlopig alleen voor de zeilvaart', vermeldt de belangenvereniging van traditionele scheepvaart na overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Benedendeks wel verplicht

Zowel bovendeks als benedendeks hoeven opvarenden tijdens dagtochten geen anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Benedendeks is een mondkapje wel verplicht. Ook ontbreekt het aan horeca-service aan boord tijdens het zeilen, dat kan alleen als het schip afgemeerd ligt.

Eten en drinken

'Natuurlijk mogen de opvarenden wel eten en drinken tijdens het zeilen maar vermeden moet worden dat mensen in de bar gaan zitten of gezamenlijk binnen de maaltijd gebruiken', staat in een toelichting op de website van de vereniging.

Sinds de uitbraak van het coronavirus loopt de schade binnen de traditionele zeilvaart in miljoenen, omdat schepen aan wal blijven liggen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant