toggle menu

'Androidtelefoons slecht beschermd door standaardbeveiliging'

'Androidtelefoons slecht beschermd door standaardbeveiliging'

Foute apps en phishing worden op telefoons niet genoeg geweerd door de standaardbeveiliging van Android, stelt de Consumentenbond na een eigen test. Android Planet vindt dat het onderzoek het belang van een beveiligingsapp overdrijft.

De Consumentenbond heeft 21 verschillende gratis en betaalde beveiligingsapps getest, waaronder de ingebouwde beveiliging van Android.

Play Protect en Safe Browsing

De ingebouwde beveiliging  van Androidtelefoons heet Play Protect of Safe Browsing. Beide zouden in de test niet naar behoren presteren. Play Protect blokkeerde 56 procent van de tweeduizend malafide apps, een relatief slecht resultaat. Safe Browsing blokkeerde geen één van de 250 malafide websites. Deze nepsites zijn volgens de Consumentenbond lastiger te doorzien op een telefoon dan op een computer.

Lees ook: Help! Mijn telefoon valt uit door de kou

Betaalde beveiligingsapps kwamen een stuk beter uit de test. De betaalde versie van Eset blokkeerde 91 procent van de malafide websites en kwam daarmee als beste uit de test. De volledige uitslag vind je op de website van de Consumentenbond.

Uitslag onderzoek 'apart verhaal'

Thomas Haenen van Android Planet vindt dat het onderzoek niet een realistisch beeld schetst van het belang van beveiligingsapps. 'Gebruikers die al hun apps downloaden via de Google Play Store hoeven zich niet direct zorgen te maken dat ze een virus hebben binnengehaald.' Dit omdat 99.9 procent alle apps veilig zouden zijn omdat zij vaak gecontroleerd worden.

Het feit dat met Safe Browsing geen van de 250 foute websites werd geblokkeerd noemt hij 'een apart verhaal'. Dit omdat Google Chrome – de standaardbrowser op Androidtelefoons – normaliter op zichzelf al bekend staat als een betrouwbare browser. De Consumentenbond wil de cijfers niet verduidelijken.

Veel mensen hebben een antivirusapp, maar is dat wel nodig?

'Voorkomen beter dan genezen'

Volgens Haenen biedt een antivirusapp als ESET een extra stukje veiligheid en is dat altijd een goed idee. Daarnaast kunnen bepaalde applicaties helpen om je internetverkeer te beveiligen. Tips voor het verwijderen en het herkennen van een gevaarlijke app vind je op de website van Android Planet

Bron: Consumentenbond

Ook interessant