Anesthesiemedewerkers ontbreken op lijst voor zorgbonus

Anesthesiemedewerkers ontbreken op lijst voor zorgbonus

Keihard werken en dubbele diensten draaien, dat deden anesthesiemedewerkers om het coronavirus te bestrijden. Voor hun inspanningen zouden zij - en vele andere in de zorg - van minister De Jonge van Volksgezondheid een zorgbonus krijgen van 1000 euro netto. Maar nu blijkt hun beroepsgroep te ontbreken op de lijst.

Alle zeilen bijzetten

Ivette werkt als anesthesiemedewerker in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, een corona-brandhaard en het ziekenhuis waar de eerste corona-patiënt van Nederland binnenkwam. Normaal werkt Ivette drie dagen per week en vanwege corona zetten alle collega's alle zeilen bij. Ook zij werkte tijdens de coronacrisis vijf dagen per week en sommige collega's draaiden diensten van 12 uur achter elkaar. De anesthesiemedewerkers hielden zich vooral bezig met de beademing van corona-patiënten op de IC-afdelingen.

Extreme omstandigheden

Ivette zegt: 'Binnen een paar dagen zijn ik en mijn collega's ingezet om onder extreme omstandigheden complexe zorg te leveren aan covid-patiënten. De fysieke en emotionele belasting van werkdagen in soms dubbele diensten heeft aardig wat impact gehad op mij en mijn collega's.' Ze werkten compleet ingepakt in beschermende kleding en het waren vaak lange, emotionele dagen. Veel collega's kregen na afloop psychologische begeleiding voor wat ze allemaal hebben meegemaakt.

Dolksteek

De zorgmedewerkers waren heel blij met de erkenning en de waardering dat er een zorgbonus kwam. Deze bonus is alleen beschikbaar voor mensen die tijdens de coronacrisis werkten aan de bestrijding van Covid-19 en die maximaal twee keer modaal verdienen. Maar het voelt nu als een dolksteek dat Ivette en haar collega's in het land niet in aanmerking lijken te komen voor die 1000 euro netto: hun beroep ontbreekt op de lijst.

Het vreemde is in de contouren voor de regeling voor een bonus van zorgmedewerkers die op 30 juli is gepubliceerd op de site van het ministerie van VWS staan anesthesiemedewerkers expliciet genoemd. Op 18 september 2020 volgt de handreiking Zorgbonus Covid-19, de uitwerking van het plan en daarop ontbrak de beroepsgroep anesthesiemedewerkers volledig.

Meer beroepsgroepen ontbreken

Ook andere beroepsgroepen als de operatieassistenten en röntgenmedewerkers die hard gewerkt hebben tijdens de coronacrisis ontbreken op de lijst van VWS. Wel wordt in de handreiking onder het kopje 5.3 de anesthesiemedewerker als voorbeeld genoemd. 'Een anesthesiemedewerker waarvan de werkzaamheden als gevolg van COVID-19 stil zijn komen te liggen doordat operaties zijn uitgesteld, maar die is bijgesprongen op de IC.' In die gevallen komen mensen wel in aanmerking voor de zorgbonus, maar dan moet de werkgever de bonus aanvragen.

'Mes in onze rug'

Remko ter Riet de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM) zegt tegen Radar: 'Zonder onze inspanning was die opschaling niet mogelijk geweest. De werkgever heeft de mogelijkheid de bonus voor ons aan te vragen, maar het gaat ons om de erkenning. Het ministerie snapt niet wat wij doen en dat zorgt voor veel onvrede bij de achterban. En waarom worden werkgevers opgezadeld met die administratieve rompslomp? Dit is de zoveelste klap in het gezicht van onze beroepsgroep.'

Hij vervolgt: 'Anesthesiemedewerkers krijgen niet de erkenning en waardering die we verdienen. Er zijn veel mooie woorden gezegd door minister Hugo de Jonge, maar zet onze beroepen op die lijst dat we automatisch in aanmerking komen voor die bonus. En niet tenzij…. Dit is voor ons echt de druppel. Onze achterban is zo verdrietig en teleurgesteld en het voelt als een mes in onze rug. Mensen vragen zich openlijk af: gaan we in de tweede corona golf nog wel helpen als ons werk niet wordt gezien en gewaardeerd?'

Aanpassing van de lijst

De NVAM hield een enquête tijdens de coronacrisis en toen bleek welke cruciale rol alle anesthesiemedewerkers hadden. Dik 90 procent was belast met de bestrijding van covid-19. Hun inspanningen waren van levensbelang om voldoende IC-capaciteit mogelijk te maken. De NVAM wil dat minister Hugo de Jonge hun beroep toevoegt aan de lijst en verzoekt om aanpassing van de lijst. Maar tot op heden heeft de minister nog geen gehoor gegeven aan die oproep.

Petitie gestart

Zeker nu het aantal coronabesmettingen weer hard oploopt en het steeds drukker wordt in de ziekenhuizen groeit de onrust en onvrede onder zorgmedewerkers. Moeten ze dan weer zo hard werken als ze toch geen waardering en erkenning krijgen voor hun eerdere inspanningen? Ivette zegt: 'Zonder onze hulp hadden we nooit zo snel een groot kunnen opschalen. De motivatie om dit bij een naderende tweede golf weer voor elkaar te krijgen is bij veel collega's ernstig afgenomen.' Ivette laat het er niet bij zitten en is inmiddels een petitie gestart en die is al een kleine 2000 keer ondertekend.

Coronabonus voor alle medewerkers

Ook Peter van der Meer, de bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis vindt het onterecht dat slechts twee op de drie zorgmedewerkers in aanmerking komt voor de bonus van 1000 euro netto. Hij heeft besloten om voor alle medewerkers een coronabonus aan te vragen zegt hij tegen het AD
 

Zorgaanbieder moet medewerkers aanmelden

We vroegen het ministerie van VWS om een reactie. De drie beroepsgroepen worden niet aan de lijst toegevoegd, omdat niet door heel Nederland al deze zorgmedewerkers zijn ingezet zijn voor de Covid-crisis. Volgens de woordvoerder is het maatwerk en komen zij wel degelijk in aanmerking voor de zorgbonus.

'De bonus is de daadwerkelijk erkenning en niet de vermelding op de lijst. Ook een anesthesiemedewerker kan in aanmerking komen voor de bonus als hij/zij zich in de periode van 1 maart tot 1 september 2020 heeft ingezet voor patiënten en cliënten met COVID of heeft bijgedragen aan de strijd tegen COVID en als zodanig een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd en niet meer dan twee maal modaal verdient bij een voltijds baan.'

De woordvoerder concludeert: 'De beoordeling of een zorgprofessional hieraan voldoet is aan de zorgaanbieder, die heeft hierop het beste zicht. Er is een handreiking opgesteld door het Ministerie van VWS ter ondersteuning van de zorgaanbieder als aanvrager van de bonus. De handreiking biedt handvatten als advies aan de zorgaanbieder. Indien er naar de mening van de zorgaanbieder redenen zijn waarom om een zorgprofessional (die volgens de handreiking niet in aanmerking komt voor de bonus), toch een bonus verdient, dan kan de zorgaanbieder voor die zorgprofessional de bonus aanvragen. De inzet van zorgprofessionals kan namelijk van geval tot geval verschillen.'

Ook interessant