toggle menu

Anonieme zaaddonoren niet benaderd om vindbaar te worden

Anonieme zaaddonoren niet benaderd om vindbaar te worden

Nederlandse klinieken die werken met donorsperma, hebben verzuimd om anonieme spermadonoren te vragen of ze alsnog bereid zijn hun anonimiteit op te geven als biologische kinderen om contact vragen.

De klinieken hadden deze vraag volgens wetgeving die in 2004 in werking trad wel moeten stellen. Slechts één kliniek benaderde daadwerkelijk alle donoren, constateert Nieuwsuur uit eigen onderzoek. Mannen die anoniem hebben gedoneerd kregen daardoor niet de kans om vindbaar te worden voor hun biologische nageslacht.

Anoniem doneren niet meer mogelijk

Tot 2004 was anoniem sperma doneren mogelijk. Kinderen die waren verwekt met sperma van een anonieme donor, kregen dan niet te horen wie hun biologische vader was. Sinds de wetswijziging gaat het recht van kinderen om dit wel te weten te komen boven de anonimiteit van donors. Mannen die voor die tijd sperma doneerden, mogen wel anoniem blijven. Maar ze hadden hier destijds dus wel over benaderd moeten worden.

Donormannen alsnog benaderd

Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt het tegenover het tv-programma 'in strijd met de wet en buitengewoon laakbaar' dat klinieken geen contact hebben gezocht. De Nederlandse Vereniging van Obsteterie en Gynaecologie zegt in een reactie dat anonieme donoren alsnog worden benaderd als er een aanvraag van kinderen binnenkomt.

Lees ook: Donorkinderen moeten afkomst makkelijker kunnen opzoeken

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant