Antoinette Hertsenberg in Pauw: 'Het vmbo heeft een slechte naam'

Antoinette Hertsenberg in Pauw: 'Het vmbo heeft een slechte naam'

Antoinette Hertsenberg was woensdagavond te gast in het televisieprogramma Pauw. Hier sprak ze over de tweedelige Radar Extra Documentaire over het beroepsonderwijs.

Samen met oud-wiskundeleraar Jan van Nierop van Stichting Platforms VMBO sprak Antoinette Hertsenberg over het negatieve aanzien dat het voorbereidende beroepsonderwijs heeft. 'Je ziet nog steeds scholen die vmbo-onderwijs geven, maar die gaan zich mavo noemen, want dat klinkt zoveel geruststellender dan vmbo-t.'

In de documentaire Het beroepsonderwijs. 'Ze denken dat ik dom ben' gaat Antoinette Hertsenberg in op het slechte imago van het vmbo en de doorgroeimogelijkheden die daarna volgen. De helft van de leerlingen gaat na de basisschool naar het vmbo, de andere helft naar havo/vwo. Deze vroege keuze pakt voor veel tieners verkeerd uit omdat ze op een te laag niveau instromen en het tussentijds wisselen van niveau is op veel scholen praktisch onmogelijk.

Bekijk hier onder het fragment uit Pauw:Antoinette Hertsenberg bezoekt voor Radar Extra het Nuborgh College Oostenlicht in Elburg, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en het Iedersland College in Amsterdam. Hier spreekt ze met leerlingen en docenten, waaronder columnist Meester Bart. Daarnaast gaat ze in gesprek met onder anderen Ankie Verlaan (voormalig topambtenaar ministerie OCW en voormalig ROC-bestuurder), Jan van Nierop (platform VMBO), Rick de Wijk (JOB), Corine Korrel (VMBO On Stage) en Ton Heerts (MBO Raad).

Het eerste deel van de documentaire wordt uitgezonden op maandag 19 december om 20:30 uur op NPO 1. Op maandag 2 januari is het vervolg te zien.

Bron: Pauw / Radar

Beeld: Pauw

Ook interessant