toggle menu

Apothekers dicht uit protest tegen medicijntekorten

Apothekers dicht uit protest tegen medicijntekorten

In het Gooi houdt de helft van de 40 apotheken hun deuren woensdag tot het middaguur gesloten uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn het zat om voortdurend aan boze klanten te moeten uitleggen waarom ze weer een ander doosje meekrijgen, zegt apotheker Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren.

Volgens Schneider krijgen apothekers steeds vaker te maken met agressie door leveringsproblemen van medicijnen. 'Dat is niet het gevolg van het beleid van apothekers, maar van het beleid van de overheid', aldus de apotheker.

Volgens Klein Nulent krijgt ruim een derde van de baliemedewerkers in apotheken dagelijks te maken met agressie. 'Dat varieert van schelden en dreigen tot slaan', aldus de bestuursvoorzitter.

De acties van apothekers in het Gooi krijgen mogelijk een vervolg in andere delen van het land. 'Het Gooi is de eerste regio die protesteert. We weten dat ook andere regio's overwegen dit te doen', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP. 'Agressie tegen apothekers om medicijntekorten is een landelijk probleem'.

Medicijntekort

Het is al langer bekend dat honderdduizenden mensen jaarlijks, zonder medische reden, op een ander merk medicijn worden gezet. Dat komt door het zogeheten preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars niet meer het duurdere merkmedicijn vergoeden, maar vaak een merkloze variant van hetzelfde medicijn. Volgens Schneider leidt dit tot onveilige situaties van patiënten.

Volgens Klein Nulent wordt momenteel onderzocht of medicijnfabrikanten en groothandels grotere voorraden kunnen aanhouden om de tekorten aan te pakken. Een van de problemen is volgens hem de grote afhankelijkheid van China en India voor de productie van geneesmiddelen. 'Als daar iets misgaat merken wij dat direct'.

Lees alles over medicijntekorten

Reactie van ZN

Zorgverzekeraars Nederland stelt dat de tekorten een internationaal probleem zijn. 'De oorzaak ligt buiten Nederland. De suggestie van de actievoerende apothekers dat tekorten komen door inkoopbeleid van zorgverzekeraars klopt niet. De apothekers hebben er juist baat bij dit beleid steeds maar weer aan de kaak te stellen, omdat het hen in de portemonnee raakt', aldus de koepelorganisatie. 'Het is ingevoerd om prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen en bonussen van fabrikanten voor apothekers tegen te gaan', aldus ZN. Sinds de invoering ervan zijn er volgens de verzekeraars miljarden bespaard.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant