Apothekersorganisatie KNMP wil ander vergoedingssysteem

Apothekersorganisatie KNMP wil ander vergoedingssysteem

Er moet een nieuw systeem komen voor de doorrekening van de apothekerskosten die je moet betalen bij de uitgifte van medicijnen door de apotheek. Dat laat apothekersorganisatie KNMP weten in het programma Radar. 

Uitgiftekosten

Lang niet iedereen weet dat iedere keer dat je een medicijn haalt bij de apotheek, je uitgiftekosten betaalt. Wanneer een medicijn voor jou nieuw is of de laatste uitgifte langer dan een jaar geleden was, betaal je extra omdat de apotheker een informatiegesprek met je moet voeren. Uit een enquête van Radar onder bijna 32.000 apotheekbezoekers blijkt dat 45 procent weleens die kosten voor een begeleidingsgesprek heeft betaald, maar dat er geen gesprek is geweest. 

'Het huidige systeem knelt'

Aris Prins voorzitter van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers reageert in de studio. 'Het huidige systeem knelt, deze uitkomst verbaast mij niet. Wij krijgen hier dagelijks veel telefoontjes over'. 

Prins wil dat er een systeem komt vergelijkbaar met de werkwijze van de huisarts. Je schrijft je in en betaalt een vast tarief. Een soort abonnement. Prins roept de politiek en zorgverzekeraars op om actie te ondernemen. Zoals ook uit de enquête blijkt, is er nu veel te veel onduidelijkheid en onbegrip bij de consument als het gaat om de apothekerskosten die je moet betalen.

Alle resultaten van onze enquête over apothekerskosten zijn hier te vinden.

Je kunt de uitzending van 19 oktober 2020 over uitgiftekosten hier terugkijken.

Ook interessant