App CoronaMelder vanaf zaterdag voor iedereen te gebruiken

App CoronaMelder vanaf zaterdag voor iedereen te gebruiken

De app CoronaMelder wordt zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd. Dat laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. De wet over de app werd dinsdag aangenomen in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemde er begin september al mee in.

De app vertelt de gebruiker wanneer deze ten minste vijftien minuten dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon.

Die laatste moet dat dan wel samen met de GGD aangeven in de app. Het gebruik van de app is vrijwillig, heeft De Jonge de afgelopen tijd benadrukt. Daarnaast worden er geen persoonsgegevens opgeslagen.

De app werd de afgelopen tijd in vijf regio's in Nederland getest, vanaf zaterdag kan iedereen er gebruik van maken. De app vertelt de gebruiker wanneer deze in de buurt is geweest van een besmet persoon.

'App kan belangrijke rol spelen om virus kop in te drukken'

De Jonge vindt het 'mooi dat het gebruik van de CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd'.
In een aantal andere landen wordt al gebruik gemaakt van een soortgelijke app.

'We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken', zegt De Jonge. 'De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.'

Mensen die via de app een melding krijgen, worden geadviseerd tien dagen thuis te blijven, en zich te laten testen als ze klachten hebben. Sinds het begin van de test is de app 1,3 miljoen keer gedownload, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Bron: ANP

Ook interessant