toggle menu

App tegen hooikoortsplant Ambrosia

App tegen hooikoortsplant Ambrosia

Een speciale app moet voortaan helpen ambrosia, bekend als de hooikoortsplant, in Nederland beter te herkennen en te bestrijden. Het programmaatje voor de iPhone is medeontwikkeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De app, Ambrosia melder geheten, is gratis te downloaden in de App Store.

Het programmaatje kan de ambrosia herkennen en de plek van de vondst meteen doorgeven aan bijvoorbeeld de gemeente, die de plant dan kan verwijderen. Door de meldingen kan ook de ontwikkeling van de plant in de gaten worden gehouden. Ambrosia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De plant komt in Nederland nog niet veel voor, maar gedijt hier wel. Het is wereldwijd een van de grootste veroorzakers van hooikoorts.

Als de planten niet worden bestreden, kan het hooikoortsseizoen in Nederland uiteindelijk 2 maanden langer gaan duren, aldus de NVWA. Ambrosia bloeit vanaf augustus tot en met oktober.

Mensen die de plant in hun eigen tuin herkennen, mogen de plant zelf weghalen. Het advies is dan wel om volledig bedekkende kleding en handschoenen te dragen om allergische reacties te voorkomen. In het bloeiseizoen zijn ook een mondkapje en een veiligheidsbril nodig.

Bron: ANP

Ook interessant