toggle menu

Appen op de fiets: 95 euro boete

Appen op de fiets: 95 euro boete

Wie na 1 juli al fietsend appt op zijn mobiel riskeert een boete van 95 euro. Dat tekent het AD op uit de mond van Haagse bronnen.

Deze nieuwe verkeersboete wordt volgens ingewijden morgen besproken in de wekelijkse ministerraad. Het bedrag van 95 euro is naar verluidt afgestemd op andere sancties die al gelden voor verkeersovertredingen. De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen.

Het verbod moet in het begin extra gehandhaafd worden, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Hij wil daarover in gesprek met de politie.

Lees ook: Helft fietsers gebruikt telefoon in het verkeer

'Mobiel elektronisch apparaat'

Het wordt per 1 juli sowieso verboden om tijdens het besturen van voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. De term 'mobiel elektronisch apparaat' is ruimer dan de huidige term 'mobiele telefoon', om alvast rekening te houden met de toekomst.

Update: bevestiging van berichtgeving

Bronnen bevestigen berichtgeving van het AD hierover. De ministerraad bespreekt het voorstel vrijdag. Het verbod is al een lange tijd onder de aandacht van Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur. Eind september 2018 werd bekend dat boete er inderdaad komt.

98 procent is positief over niet appen op de fiets

Radar heeft aan dit onderwerp al veel aandacht besteed. Uit onze eindejaarsenquête van 2018 is gebleken dat niet meer mogen appen op de fiets de beste verandering is uit dat jaar. 98 procent is er positief over.

Lees ook: Eindejaarsenquête 2018: Betutteling? Ingrijpen overheid vaak positief beoordeeld

In 2014 heeft Radar al gekeken naar de hoogte van de boete. Toen kwam er uit ons onderzoek dat 50 euro boete een passende boete was volgens onze testpanelleden.

Lees ook: '50 euro boete voor telefoneren op de fiets'

Bron: ANP / AD

Meer over:

Ook interessant