toggle menu

Appen op de fiets levert straks boete op

Appen op de fiets levert straks boete op

Appen op de fiets wordt verboden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur komt volgend jaar met een wetsvoorstel daartoe. Het verbod zal dan waarschijnlijk in 2020 ingaan, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Een verbod moet helder en handhaafbaar zijn, aldus de minister. Daarover voert ze overleg met het Openbaar Ministerie en de Raad van State. De stap is een onderdeel van een aantal maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Vorig jaar is het aantal ernstig gewonden in het verkeer gestegen met 0,5 procent tot 21.400.

'Niet vaak medeoorzaak van ongeval'

Het maatschappelijk en politiek draagvlak om appen te verbieden is groot, aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt echter dat appen op de fiets maar in een beperkt aantal gevallen medeoorzaak is van een ongeval. Van Nieuwenhuizen begint volgend jaar rond de zomer ook nog een campagne 'die gericht op het verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets'.

Vorig jaar kondigde toenmalig minister Melanie Schultz van Infrastructuur al aan een onderzoek te beginnen naar het verbieden van appen op de fiets.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil ook dat automobilisten die appen harder worden aangepakt. Dat is op zich al wel verboden, maar juridisch niet altijd makkelijk te bestrijden. Van Nieuwenhuizen gaat met haar collega van Justitie bespreken of appen achter het stuur onder roekeloos rijden kan worden geschaard.

Testpaneluitslag: Meer voorstanders telefoonverbod op de fiets

86 procent van de panelleden vindt dat telefoneren tijdens het fietsen strafbaar moet zijn. Net iets minder mensen vinden dat beeldschermgebruik (bijvoorbeeld WhatsAppen of navigeren) op de fiets bestraft moet worden.

Wat vinden de respondenten een gepaste boete?

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant