Apple lanceert iPhone 5

Apple lanceert iPhone 5

Apple heeft woensdag zijn nieuwste iPhone getoond, de iPhone 5. 'Het is de dunste telefoon die we ooit hebben gemaakt', zei marketing-directeur Philip Schiller. Het apparaat ligt vanaf 28 september in Nederlandse winkels.

Het is de zesde editie van de populaire smartphone. De verwachtingen over de iPhone 5 waren van te voren hooggespannen. Apple brengt traditiegetrouw elk jaar rond de zomerperiode een nieuwe versie van de iPhone naar buiten. Elke twee jaar verandert het bedrijf het design.

De iPhone 5 weegt 112 gram, dat is 20 procent lichter dan zijn voorganger, de iPhone 4S. Zoals verwacht heeft het apparaat een groter scherm dan zijn voorgangers, namelijk een doorsnede van 4 inch (10 centimeter) in plaats van 3,5 inch.

De nieuwe telefoon is geschikt voor 4G, de nieuwste technologie voor mobiele netwerken. Volgens Apple is het apparaat 2 keer zo snel als zijn voorgangers en is de batterij goed voor 8 uur lang internetten via 4G.

Vanaf vrijdag gaat de iPhone 5 in de voorverkoop en hij ligt vanaf 21 september in de winkel in 7 landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. De prijs varieert tussen de 199 en 399 dollar. Aan het einde van het jaar moet het apparaat in 100 landen wereldwijd te krijgen zijn.

Wie een nieuwe iPhone aanschaft, zal bij de telecomprovider ook een nieuwe simkaart moeten aanvragen. Het bijsnijden van de oude simkaart zal niet helpen, omdat de iPhone 5 niet compatibel is met de kaart, zo meldt de Telegraaf op hun site.

Behalve een nieuwe iPhone, toonde Apple ook een nieuwe iPod Nano, die bijna 40 procent dunner is dan de vorige versie.

Apple heeft sinds de start in 2007 meer dan 243 miljoen iPhones verkocht. Het concern haalt 70 procent van zijn winst uit de verkoop van iPhones.

De concurrentie op de smartphonemarkt is de afgelopen jaren flink verscherpt. Android van Google is wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en Samsung is wereldleider in smartphoneverkopen. Apple won onlangs een Amerikaanse rechtszaak om patenten van Samsung. Het Zuid-Koreaanse concern moet Apple 1,1 miljard dollar betalen.

Bron: ANP / Telegraaf

Meer over:

Ook interessant