toggle menu

'Arnhem moet stoppen met afvalpas vanwege privacy inwoners'

'Arnhem moet stoppen met afvalpas vanwege privacy inwoners'

De gemeente Arnhem is een dwangsom opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De toezichthouder hoopt er zo voor te zorgen dat de gemeente permanent stopt met het illegaal bijhouden van persoonsgegevens. De persoonsgegevens worden opgeslagen als inwoners van Arnhem gebruikmaken van ondergrondse afvalcontainers.

De dwangsom kan oplopen tot 50.000 euro als de gemeente Arnhem niet voldoet aan de sanctie van de AP. De autoriteit achtte handhaving in eerste instantie niet nodig, omdat de gemeente had toegezegd de afvalpas niet meer te gebruiken. Arnhem was ook van plan om per 1 januari een nieuw systeem voor afvalstoffenheffingen in te voeren dat in lijn zou zijn met de wet.

'Onduidelijk wanneer gemeente zich aan de wet zal houden'

De toezichthouder heeft besloten om het eerdere besluit niet te handhaven onder meer door 'nieuwe ontwikkelingen' bij de gemeente. Arnhem maakte onlangs bekend dat het nog geen definitief besluit heeft genomen over de invoering van het nieuwe systeem. De instantie zegt daarom niet vast te kunnen stellen of de gemeente zich op korte termijn wel aan de wet zal houden.

Wissen van persoonsgegevens

De gemeente gaf vorige week aan dat de afvalcontainers worden opengesteld, zodat de afvalpas niet meer nodig is. Bovendien zouden de persoonsgegevens op de containers worden gewist. De AP wil er door de sanctie zeker van zijn dat gemeente niet nog eens de fout ingaat.

Wet bescherming persoonsgegevens

De toezichthouder kwam eerder tot de conclusie dat Arnhem persoonsgegevens bijhield van inwoners zonder dat dit noodzakelijk was. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Bron: Tweakers

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant