toggle menu

'Artsen hebben contracten met producenten van medische implantaten'

'Artsen hebben contracten met producenten van medische implantaten'

Tientallen topartsen van universitaire medische centra blijken contracten te hebben met internationale producenten van medische hulpmiddelen, variërend van implantaten als hartkleppen tot bekkenbodemmatjes. Artsen nemen onder meer betaald zitting in adviesraden, geven scholing en training, houden lezingen op gesponsorde congressen en voeren onderzoek uit in opdracht van de producent. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

In alle contracten zijn uitvindingen, ontdekkingen, onderzoeken, presentaties, rapporten of andere documenten met betrekking tot de diensten van de consultants geheim en het exclusieve eigendom van de producent van medische hulpmiddelen, aldus Follow the Money.

Quote
Contracten houden de voortgang van wetenschap tegen
Tineke Wolfswinkel, advocaat bij Van Dolder, De Geest & Hoekstra Advocaten

'Dit is niet in het belang van de patiënten', zegt Tineke Wolfswinkel, advocaat bij Van Dolder, De Geest & Hoekstra Advocaten, die alle contracten heeft bestudeerd. 'Het uitgangspunt van de wetenschap is het delen van kennis. De contracten houden dit proces in feite tegen.'

Implant Files

Op initiatief van Radar en dagblad Trouw werd grootschalig internationaal onderzoek gedaan naar implantaten: de Implant Files. Daaruit bleek dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Alles over het onderzoek 'Implant Files'

Bron: ANP MediaWatch / Follow the Money

Ook interessant