Artsen pleiten voor vuurwerkverbod

Artsen pleiten voor vuurwerkverbod

Artsen roepen in een manifest op tot een verbod op consumentenvuurwerk. Het manifest wordt dit weekeinde gestuurd naar de Tweede Kamer en het kabinet, meldt het AD.

Oogartsen, kinderartsen en plastisch chirurgen vinden dat vuurwerk alleen nog mag worden afgestoken door professionals.

De manier waarop nu oud en nieuw wordt gevierd, leidt volgens hen tot te veel gewonden, schade en overlast. Oogartsen pleiten al langer voor een verbod, maar nu sluiten kinderartsen en chirurgen zich bij hen aan.

Update 20 december: Bussemaker wil geen vuurwerkverbod

Een vuurwerkverbod is niet nodig. Het probleem rond vuurwerk moet gezamenlijk worden opgelost. 'Ik zou het niet willen verbieden', aldus minister Jet Bussemaker (Cultuur) in het tv-programma WNL Op Zondag.

'Je moet dit met elkaar bespreken en je moet niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer', zegt Bussemaker. De bewindsvrouw ziet dat er steeds meer kritiek komt op de traditie dat iedereen rond de jaarwisseling vuurwerk mag afsteken. 'Je ziet dat tradities veranderen. Dat geldt voor Zwarte Piet, dat zie je bij vuurwerk.'

De minister wijst op het 'mooie alternatief' van gemeenten om zelf een groot vuurwerk te organiseren. 'Dan heb je toch heel mooie pijlen, sterren en kleuren, zonder het gevaar.'

Bron: ANP MediaWatch / AD

Ook interessant