toggle menu

Artsen: stop doorbehandelen

Artsen: stop doorbehandelen

Te veel artsen gaan door met het behandelen van een patiënt, terwijl het weinig zin meer heeft. Ze zetten de behandeling liever voort, dan dat ze met hun patiënt de dood bespreken. Dat zegt artsenfederatie KNMG, meldt De Persdienst.

'Dokters schieten door in de wil om mensen beter te maken', zegt hoogleraar Kwaliteit van zorg Gerrit van der Wal. 'Ze kunnen steeds meer, maar dat is lang niet altijd wenselijk.' Van der Wal presenteert donderdag het rapport 'Niet alles wat kan, hoeft', het resultaat van anderhalf jaar overleg tussen artsen, patiënten- en ouderenorganisaties.

Meer aandacht voor gesprek over dood

Eerder onderzoek liet zien dat 60 procent van de artsen te lang doorbehandelt. Het rapport probeert oplossingen hiervoor te bieden. Zo moet het gesprek over de dood in de richtlijnen per specialisme worden verankerd en moet er tijdens de artsenopleiding meer aandacht aan worden besteed.

'Afraad-consult' declareren

Artsen maken nauwelijks gebruik van het nieuwe, uitgebreide consult waarin ze patiënten onnodige en dure behandelingen kunnen afraden. Het consult is in de eerste helft van vorig jaar maar 250 keer gedeclareerd, terwijl er jaarlijks alleen al 100.000 nieuwe kankerpatiënten bijkomen, schrijft dagblad Trouw.

In driekwart van de ziekenhuizen is zo'n consult nog nooit gedeclareerd. Tijdgebrek zou een reden zijn die gesprekken niet te voeren. Artsen hebben lang gevraagd om deze vergoeding, ook wel 'kijk- en luistergeld' genoemd. Ze vonden het wrang dat ze wel betaald kregen voor allerlei operaties, maar niet voor een uitgebreid gesprek waarin ze bijvoorbeeld een kankerpatiënt laten zien dat de voordelen van een dure derde chemokuur niet opwegen tegen de bijwerkingen en het verlies van levenskwaliteit.

Bron: ANP MediaWatch / De Persdienst / Trouw

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant