toggle menu

A.s.r. rekent opgebouwde spaarkapitaal mee bij bepalen rente-opslag

A.s.r. rekent opgebouwde spaarkapitaal mee bij bepalen rente-opslag

De a.s.r. rekent het opgebouwde spaarkapitaal nu mee bij het bepalen van de risico-opslag. Als door je spaarpot de nettoschuld in een lagere risicoklasse komt, dan wordt de volgende maand de rente naar beneden aangepast. Dit geldt voor alle spaarhypotheken en hybride hypotheken waar een leningdeel inzit met spaarpolis.

In de uitzending van 20 november 2017 besteedde Radar aandacht aan de risico-opslag. Als je een hypotheek afsluit die hoger is dan 50 procent van de waarde van je woning, betaal je een hogere rente. Dat heet een risico-opslag. Banken dekken zich zo in dat ze geen verlies lijden als het huis onverhoopt verkocht moet worden. Bijvoorbeeld bij overlijden of als iemand door werkloosheid zijn hypotheeklasten niet meer kan betalen.

De bank bepaalt zelf de hoogte van de risico-opslag en risicoklassen. De opslag varieert van 0,1 tot 1 procent. Het is vaak lastig om vast te stellen hoe hoog de risico-opslag is in je hypotheek.

Dat risico neemt af wanneer je aflost, spaart in een (bank)spaarhypotheek of als je huis meer waard wordt. Tenminste: dat zou je denken. Weinig banken houden daar echter automatisch rekening mee.

Bron: Amweb

Ook interessant