toggle menu

Asscher ontziet eenoudergezin in bijstand

Asscher ontziet eenoudergezin in bijstand

Alleenstaande ouders in de bijstand die alleen nog op papier een partner hebben, worden voorlopig niet de dupe van een herziening van de financiële kindregelingen. Minister Lodewijk Asscher is bereid die groep nog een jaar te ontzien.

Die periode kan dan worden gebruikt voor overleg met gemeenten. Asscher zei dat dinsdag in de Eerste Kamer. Een flink deel van de Senaat, waaronder regeringspartij PvdA, heeft er moeite mee als het wetsvoorstel van Asscher de betreffende groep treft.

Partner op papier

Het gaat om alleenstaande ouders van wie de partner bijvoorbeeld in de gevangenis zit of met de noorderzon is vertrokken. De Belastingdienst behandelt hen niet als alleenstaanden omdat ze formeel nog een partner hebben. Ook onder meer CDA, ChristenUnie en GroenLinks vroegen aandacht voor dit probleem.

Vorige week zei Asscher nog dat het om een kleine groep gaat en dat gemeenten de gedupeerden te hulp kunnen schieten via de bijzondere bijstand. Maar Asscher toonde dinsdag begrip voor de zorgen in de Senaat. Het uitstel kost naar schatting 5 tot 10 miljoen euro. Asscher moet daar nog een dekking voor zoeken.

Bezuiniging kindregelingen

Doel van het wetsvoorstel van Asscher is te bezuinigen op regelingen voor gezinnen met kinderen, zoals de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Het aantal regelingen gaat van 11 naar 4. In totaal kosten de kindregelingen nu zo'n 10 miljard euro. Door de nieuwe regeling, die volgend jaar ingaat, wordt er 0,5 miljard bespaard.

De Senaat zal naar verwachting volgende week in meerderheid voor het wetsvoorstel stemmen.

Bron ANP

Ook interessant