Automobilist mag scherm van smartphone aanraken tijdens het rijden

Automobilist mag scherm van smartphone aanraken tijdens het rijden

Automobilisten mogen tijdens het rijden hun mobiele telefoon aanraken terwijl deze in een houder zit. Dit is de slotsom van een uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden woensdag deed in een zaak over een verkeersboete.

De kwestie draait om een automobilist die in Sneek een boete van 230 euro had gekregen omdat hij een mobieltje bediende. Zijn telefoon zat in een handsfreehouder. Hij stapte naar de kantonrechter. Die oordeelde dat aanraken gelijkstaat aan het vasthouden van een telefoon, wat verboden is. Het hof is het daar niet mee eens en zet een streep door de boete.

'Uit deze uitspraak kan niet worden opgemaakt dat het bedienen van een mobiel in een houder altijd mag', aldus persraadsheer Leo Wemes. 'Het begrip vasthouden heeft een beperkte betekenis. Om de wet op dit gebied op te rekken, is niet de taak van het hof. Er zullen altijd omstandigheden zijn waarbij het bedienen van een telefoon in een houder wel strafbaar is. Bijvoorbeeld als gedragingen leiden tot een ongeluk. Ik zou het dan ook niemand aanraden om rare capriolen met een mobiel in een houder te gaan uithalen.'

Navigatie-apps

De bestuurder en het Openbaar Ministerie waren in beroep gegaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. Het OM wilde een duidelijker beeld van wat strafbaar is bij het gebruik van mobieltjes achter het stuur, mede omdat veel veel mensen navigatie-apps op hun telefoon hebben. Ook zat het OM nog met vraagtekens over het gebruik van andere apparatuur zoals navigatiesystemen.

OM tevreden met uitspraak

Het OM is tevreden met de uitspraak. 'Want het is nu duidelijk dat er een verschil bestaat tussen het vasthouden van een mobiel, dat verboden is, en het gebruik van een telefoon in een handsfreehouder', zegt Mariël van Dam van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Het CVOM is een onderdeel van het OM dat hoger beroepen tegen verkeersboetes behandelt.

Van Dam vervolgt: 'Het is nu aan de wetgever om te kijken of de huidige wetgeving aangepast moet worden.'

Bron: ANP

Ook interessant