toggle menu

Automobilisten bang op donkere wegen

Automobilisten bang op donkere wegen

Automobilisten maken zich grote zorgen om hun veiligheid op snelwegen nu veel plekken 's nachts niet meer worden verlicht. Bestuurders hebben hierdoor minder zicht en de bezuinigingsmaatregel zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg, luidt de klacht. Het AD meldt dat gemeenten inmiddels een brandbrief hebben geschreven aan Rijkswaterstaat.

Automobilistenbond ANWB deelt de zorgen. Verontruste bestuurders hebben zich bij de bond gemeld omdat ze door het ontbreken van verlichting slecht zicht op de weg hebben, bochten vaak te laat zien en op- en afritten onoverzichtelijk worden. ANWB wil in gesprek gaan met Rijkswaterstaat. Volgens minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer maken de bezuinigingsmaatregelen de wegen niet gevaarlijker.

Update: Toch weer langer licht op de snelweg

De autowegen waar het licht als bezuiniging om 21.00 uur al uitging, worden volgend jaar toch tot 23.00 uur verlicht. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur bracht deze 'boodschap van licht' na de laatste ministerraad voor Kerstmis. Ze komt tegemoet aan de reacties uit de samenleving, vertelde ze.

Er zijn veel mensen die de bezuinigingsmaatregel niet prettig vinden, al zijn er niet meer ongelukken door gebeurd. Omdat het 2 uur langer laten branden van het licht maar 2 ton per jaar kost, wil de bewindsvrouw de gevoelens van onveiligheid tegen gaan en ook de kans op ongelukken nog kleiner maken.

Bij omstandigheden die het rijden extra lastig maken, zoals in tunnels of bij scherpe bochten, blijft de verlichting ook aan.

Slecht weer is geen criterium voor het inschakelen van de verlichting, schrijft de minister verder aan de Tweede Kamer. 'Op basis van de ervaringen tot nog toe met het uitschakelen van de verlichting gedurende de nachtelijke uren is er geen aanleiding om mijn beleid op dit punt aan te passen.'

Bron: ANP / ANP MediaWatch / AD

Ook interessant