toggle menu

Bakkerij Klootwijk wint AD Oliebollentest

Bakkerij Klootwijk wint AD Oliebollentest

De winnaar van de oliebollentest van het AD is bakkerij Klootwijk uit Capelle aan den IJssel. De oliebol van deze bakkerij, met 26 filialen, kreeg het cijfer 10 van de jury, met louter complimenten voor de smaak, de vulling en de krokante korst.

Opmerkelijk genoeg kregen de bollen van dezelfde bakkerij in 2010 nog een vernietigend oordeel: 'Klef, taai, vieze nasmaak van te veel citroen? Een bol zoals je hem niet wilt hebben'. Voor de bakkerij was dat een klap in het gezicht, maar ook een 'wake-upcall'. Daarna ging het roer om, zegt bakker Leon Klootwijk tegen de krant, en begon de zoektocht naar de perfecte oliebol. Met succes, zo blijkt woensdag. De hele test staat donderdag in het AD.

Kritiek

De afgelopen tijd was er veel te doen om zowel de haring- als de oliebollentest van het AD. Hoofdredacteur Hans Nijenhuis, die vorige week bij Jinek nog ophef veroorzaakte door uit te vallen tegen een oliebollenbakker, schreef daar afgelopen zaterdag over dat de krant komend jaar alle testen onder de loep neemt. Zijn eigen optreden bij Jinek noemde hij 'oliedom'.

Behalve haring en oliebollen test het AD ook nog patat en publiceert de krant de Misdaadmeter, de Ziekenhuis Top 100 en een aantal kleinere tests.

Uitgebreidere verantwoording (update 28 december)

De jaarlijkse oliebollentest van het AD heeft dit jaar een uitgebreidere verantwoording dan bij vorige edities. In tien punten wordt beschreven hoe de test is uitgevoerd. Zo worden de bollen getest door twee panels van twintig proevers die niet weten waar de baksels vandaan komen. Verder vermeldt de test, die dit jaar zijn 25e editie beleeft, alleen de 75 beste verkooppunten. Nadrukkelijk wordt vermeld dat het AD geen invloed heeft op de volgorde van de uiteindelijke ranglijst.

Aanleiding voor de aanpassingen is de ophef die recent ontstond over de oliebollentest. Er werden vraagtekens gezet bij de onderbouwing van de beoordelingen. Een onhandig optreden van AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis bij Jinek gooide nog olie op het vuur. Eerder dit jaar was er al gedoe rond de haringtest van het AD.

In een open brief in de krant meldde Nijenhuis vervolgens dat alle tests van het AD tegen het licht worden gehouden. 'We zijn er niet om hardwerkende ondernemers de stuipen op het lijf te jagen', aldus de hoofdredacteur. Zijn optreden bij Jinek noemde hij 'oliedom'.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant