toggle menu

Banensites weren discriminerende vacatures in de meeste gevallen niet

Banensites weren discriminerende vacatures in de meeste gevallen niet

Vacatures met een discriminerende inhoud worden nauwelijks tegengehouden op banensites, tot ergernis van het kabinet. Een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie SZW, vroeger de arbeidsinspectie genoemd, laat zien dat online platforms discriminerende vacatures in de meeste gevallen gewoon plaatsen en op hun site laten staan.

Bepaalde 'mystery guests' hebben zich voor het onderzoek voorgedaan als werkgever die een advertentie voor een vacature wilden plaatsen, met daarin discriminerende zinnen. Van de 201 pogingen bleek 85 procent succesvol: deze vacatures werden op de sites gezet en konden zeker twee dagen blijven staan. Na die periode hebben de mystery guests ze zelf offline gehaald, omdat het om een experiment ging.

Geen controle op de inhoud van vacatures

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. 'Het laat zien dat er op veel platforms geen controle plaatsvindt op de inhoud van vacatures', zegt de bewindsman. 'Dit is een forse conclusie en volstrekt onacceptabel.' Koolmees benadrukt dat er wetgeving in de maak is om strenger op te treden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit voornemen stond al in het regeerakkoord.

Regels tegen discriminatie

De rol van banensites zal 'mede gelet op de uitkomsten van het onderzoek' ook worden meegenomen bij de regels die discriminatie moeten tegengaan. De Inspectie SZW neemt de resultaten van het onderzoek mee bij verkennende inspecties die dit jaar worden uitgevoerd, meldt Koolmees.

Onderzoek Radar naar discriminatie bij uitzendbureau's

Radar besteedde in januari 2018 ook aandacht aan dit onderwerp. Toen namen redacteuren van Radar contact op met verschillende uitzendbureau's. In de gesprekken die ze voerden met de uitzendbureau's zeiden ze dat ze in het verleden een vervelende ervaring hadden gehad met Marokkanen, Surinamers of Turken en vroegen ze of hier rekening mee gehouden kon worden. Bekijk in onderstaand fragment hoe de uitzendbureau's op onze verzoeken reageerden. 

Discriminatie door uitzendbureau's
Bekijk complete uitzending

Bron: ANP

Ook interessant