Banken mogen gegevens van oplichters delen met slachtoffers

Banken mogen gegevens van oplichters delen met slachtoffers

Nederlandse banken gaan naam en adres van internetoplichters aan slachtoffers geven als zij daarom vragen. Wie is opgelicht, kan vervolgens proberen om via een civiele procedure het geld terug te krijgen, schrijft het AD.
 

Bijna iedereen die geregeld op Marktplaats koopt, kent het: je betaalt, maar het pakje wordt nooit verzonden. Hoe vind je die oplichter? Tot op heden stonden gedupeerden vaak machteloos. Banken verstrekten met het oog op de privacy geen personalia en de politie heeft niet de menskracht om al die kruimeldiefstallen aan te pakken.

Tweede Kamer vroeg om actie

De Tweede Kamer heeft de minister van Justitie meerdere keren gevraagd daar iets aan te doen. Na een gesprek met justitieminister Grapperhaus hebben banken eind vorig jaar besloten om onder voorwaarden de naam en adresgegevens te overhandigen. Betaalvereniging Nederland verwacht dat alle Nederlandse banken eind februari zover zijn.

Banken geven naam en adres van hun cliënten niet zomaar. Wie is opgelicht moet eerst aangifte doen. Daarnaast zullen banken eerst vragen aan de fraudeur om het geld terug te storten. Daarvoor krijgt die persoon drie weken de tijd.

Radar over bankfraudeurs 

Eerder maakte Radar al een item over de verschillende types bankfrauden en wanneer je compensatie krijgt van de bank. 

Bankfraude in Radar
Bekijk complete uitzending

Bron: ANP Mediawatch / Algemeen Dagblad

Ook interessant