Banken tekenen klimaatafspraken, maatregelen laten op zich wachten

Banken tekenen klimaatafspraken, maatregelen laten op zich wachten

Nederlandse financiële instellingen hebben woensdag hun handtekening gezet onder afspraken die moeten bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs, maar veel blijft nog onduidelijk. Banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders beloven uiterlijk in 2022 eigen, heldere klimaatdoelstellingen te presenteren.

Veel concrete maatregelen tegen CO2-uitstoot laten mogelijk dus nog drie jaar op zich wachten. Wel wil de sector onder meer bijdragen aan de financiering van de overgang naar schonere energie. Vanaf volgend jaar rapporteren ze hoeveel CO2 met hun beleggingen en financiering is gemoeid. Die rapportage bestrijkt niet meteen alle posten op de balans, maar zal geleidelijk worden uitgebreid.

Eigen initiatief

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) noemt de intentieverklaring, die door vijftig marktpartijen is ondertekend, een 'belangrijke stap voorwaarts'. Hij vindt het vooral 'mooi dat het een initiatief is van de sector zelf', maar benadrukt dat de financiële instellingen 'het nog wel even moeten gaan doen'.

Complex

Op welke manier de uitstoot wordt gemeten mogen alle ondertekenaars zelf weten. Hoekstra vindt niet dat dit transparantie in de weg hoeft te staan, maar zegt wel dat het om 'complexe' materie gaat. 'Het is niet even zomaar geregeld, om over je portefeuille te bepalen wat de uitstoot is, hoe je dat meet en vervolgens te zorgen voor doelgerichte verbetering.' De minister sluit niet uit dat daar uiteindelijk ook een onafhankelijk planbureau naar moet gaan kijken.

Positieve toezegging

Er komen geen sancties voor ondertekenaars die hun beloften niet nakomen, laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. De afspraken moeten volgens de zegsman meer gezien worden als 'positieve' toezegging.

Bron: ANP

Ook interessant