toggle menu

'Bankensector moet meer doen om vertrouwen te herstellen'

'Bankensector moet meer doen om vertrouwen te herstellen'

Voor het benodigde herstel van het vertrouwen in banken helpt het niet als er 'elke twee of drie weken' discussie is over bonussen en beloningen aan de top. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.

ING-topman Ralph Hamers zwengelde de bonusdiscussie deze week aan in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. Hij waarschuwde dat strenge wetgeving op dat vlak banken ervan weerhoudt zich in Nederland te vestigen, en dat dit banen kost.

'Ik vind in zijn algemeenheid dat de sector meer moet doen om het vertrouwen te herstellen', zegt Hoekstra. Maar op de uitspraken van Hamers in FT wil hij niet inhoudelijk ingaan. 'Het elke keer weer hebben van deze discussie bevordert de rust en het vertrouwen niet, dus ik wil daar niet aan meedoen.'

Stortvloed aan kritiek ING om verhogen salaris

ING kreeg vorig jaar een stortvloed van kritiek te verduren toen de bank het vaste salaris van Hamers fors wilde verhogen. Onder grote politieke druk werd dat voorstel weer ingetrokken. Ook de witwasaffaire rond ING, dat jarenlang te weinig deed om witwassen door klanten tegen te gaan en daarvoor een hoge boete kreeg, zette in Den Haag veel kwaad bloed.

Lees ook: 'Nauwelijks nadelige effecten door strenge bonusregels bankiers'

VVD-Kamerlid Roald van der Linde heeft 'ongevraagd communicatieadvies' voor de ING-topman. 'Als ik hem was, zou ik na die salarisrel van vorig jaar, gewoon een tijdje helemaal niets daarover zeggen. Gewoon eerst je eigen huis op orde hebben en dan pas je bemoeien met wat de politiek hierover moet vinden.'

Beoordelen van salarisverhogingen topbankiers

Toch ziet de VVD, net als de overige coalitiepartijen, nog weinig in een initiatiefwet van zes oppositiepartijen om de beloningen in de bankensector verder aan banden te leggen. GroenLinks, PvdA, SP, PVV, 50PLUS en DENK willen onder meer dat de minister van Financiën voortaan salarisverhogingen voor topbankiers moet gaan beoordelen.

Hoekstra liet eerder al weten weinig in het voorstel te zien. Ook de Raad van State is erg kritisch.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant