toggle menu

Basisscholen een dagje hoofdluisvrij

Veel leerlingen op basisscholen hebben er last van, maar het is de bedoeling dat woensdag geen hoofdluis meer tussen hun haren kruipt. De ouders van de kinderen hebben als het goed is de luizenkam door de haren gehaald en de leerkrachten controleren woensdag of er inderdaad geen beestjes meer zijn te vinden.

Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) heeft woensdag uitgeroepen tot de tweede landelijke (anti)luizendag. Ruim 170 basisscholen hebben aangegeven hieraan mee te doen. In totaal gaat het om ruim 50.000 leerlingen. Zij hebben eerder deze week een informatiepakket ontvangen met daarin een kam en een buisje van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het onderzoeksinstituut hoopt dat het buisje met een luis erin word teruggestuurd. Het onderzoeksinstituut wil weten of het ongedierte ongevoelig is geworden voor bestrijdingsmiddelen.Hoeveel jongens en meisjes hoofdluizen hebben, is onbekend. Dat is tientallen jaren geleden voor het laatst onderzocht. Toen bleek dat 250.000 kinderen kriebelende beestjes tussen de haren hadden.

Overigens is het controleren op luizen niet nieuw. De meerderheid van de scholen onderzoekt na vakanties de haren. Kinderen kunnen elkaar makkelijk aansteken, omdat de insecten overlopen van jas tot jas. Bovendien delen klasgenoten verkleedkleren of doen ze elkaars mutsen op. Het hebben van luizen heeft niets met hygiëne te maken.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant