toggle menu

Bedrijven onderschatten Europese privacyregels

Bedrijven onderschatten Europese privacyregels

Bedrijven hebben volgens experts grote moeite om te voldoen aan nieuwe Europese wetgeving voor bescherming van persoonsgegevens. Als ze in gebreke blijven, dreigen vanaf eind mei 2018 sancties van privacytoezichthouders, meldt het Financieele Dagblad.

Het Europees Parlement nam in april 2016 nieuwe regelgeving aan, waarna bedrijven en andere instanties die data verzamelen en verwerken twee jaar de tijd kregen om aan de regels te voldoen. Bedrijven moeten bijvoorbeeld vaker apart toestemming vragen voor het gebruik van hun persoonlijke gegevens. Verder moeten er eenvoudigere gebruiksvoorwaarden komen, zodat personen beter weten welke gegevens ze delen. Consumenten kunnen hun persoonlijke gegevens ook over laten zetten van een internetbedrijf naar een concurrent.

Lees ook: Privacy in Europa te weinig beschermd

Helft ondernemingen niet op tijd klaar

Hoewel er al lang voor de nieuwe wetgeving wordt gewaarschuwd, zeggen meerdere experts dat bedrijven die nog steeds onderschatten. Bart Willemsen, onderzoeker bij IT-onderzoeksbureau Gartner, voorspelt dat ongeveer de helft van de ondernemingen die moeten voldoen aan de verordening, niet klaar zal zijn.

Bron: ANP / Financieele Dagblad

Ook interessant