toggle menu

'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'

'Bedrijven voldoen vaak nog niet aan nieuwe Europese privacyregels'

Veel bedrijven kampen bijna een jaar na invoering van de nieuwe Europese privacyregels in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, of GDPR in het Engels) nog met problemen met de uitvoering van de richtlijn. Dat meldt branchevereniging DDMA voor data- en marketingbedrijven na onderzoek onder de eigen achterban.

Van de ondervraagde mkb'ers voldoen slechts drie op de tien aan de eis dat organisaties een overeenkomst over gegevensverwerking afsluiten met samenwerkingspartners. Ook heeft iets meer dan de helft van de bedrijven nog geen register waarin wordt bijgehouden welke persoonsgegevens worden verwerkt. Ook aan een aantal andere eisen wordt nog lang niet door alle bedrijven voldaan.

Uit een ander onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Rendement Uitgeverij komt naar voren dat de bedrijven die wel voldoen aan de eisen daar veel tijd en geld aan kwijt waren. Van de 1276 ondervraagde professionals geeft bijna driekwart aan dat het meer tijd kostte dan verwacht. Kleine organisaties waren gemiddeld zo’n 2000 euro kwijt aan de toepassing. Bij grote organisaties liep dit op tot 20.000 euro of meer.

'Verdere aanpassing van de regels'

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn nog niet te spreken over de AVG. 'Ondernemers hebben zich het afgelopen jaar sterk ingespannen om de handschoen op te pakken. We kunnen echter niet anders concluderen dan dat verdere aanpassing van de regels nodig is, omdat mkb-ondernemers er nog altijd te veel mee worstelen', zo laten ze weten in een verklaring.

De werkgevers zeggen de doelen van de AVG te onderschrijven, namelijk tegengaan van misbruiken van persoonsgegevens en het gelijk trekken van de regels daarover in de EU. 'Met name voor het mkb zijn de normen echter te vaag en is de wet veel te complex gebleken afgelopen jaar.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant