toggle menu

'Behoedzaam pensioenfonds belegt het beste'

'Behoedzaam pensioenfonds belegt het beste'

Pensioenfondsen die voorzichtig belegden lieten afgelopen vijf jaar de beste beleggingsresultaten zien, zo blijkt uit eigen onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Fondsen die zich goed hadden ingedekt tegen risico's als rentedaling deden het over het algemeen het beste. Exotische producten of actieve beleggingsstrategieën leverden minder op.

Rendement van 11 procent

De krant nam de beleggingsresultaten van de honderd grootste fondsen onder de loep. Gemiddeld werd een jaarlijks rendement behaald van 11 procent in deze periode van herstel na de crisis. Maar de verschillen zijn groot. Het pensioenfonds van verzekeraar Achmea deed het met afstand het beste. Het rendement bedroeg gemiddeld 16 procent per jaar. Het fonds van de Waterbouw scoorde juist het minst goed. De baggeraars moesten het volgens het FD doen met een gemiddeld rendement van 6 procent.

Kwart minder pensioen

Het rendement van een fonds kan gevolgen hebben voor de deelnemers. In de krant wordt een schatting aangehaald dat 1 procent minder rendement over iemands gehele leven neerkomt op grofweg een kwart minder pensioen.

Herstelplan

Hoge rendementen betekenen echter niet automatisch dat pensioenfondsen er ook beter voor komen te staan. Hiervoor zijn de fondsen ook sterk afhankelijk van hun verplichtingen, en die zijn door de lage rente de laatste jaren flink gestegen. Ruwweg twee derde van de pensioenfondsen moesten onlangs een herstelplan indienen bij de De Nederlandsche Bank (DNB) omdat hun financiële positie onder de maat was.

Bron: ANP

Ook interessant