toggle menu

Belasting op kapitaal kan omhoog

Belasting op kapitaal kan omhoog

De belasting op inkomen uit kapitaal kan omhoog. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een advies van het Centraal Planbureau (CPB).

De ongelijkheid tussen verschillende kapitaalbelastingen moet volgens het CPB worden verkleind.

Ingewikkeld

Volgens het adviesorgaan zijn de Nederlandse belastingen op inkomen uit kapitaal, zoal bedrijfswinst, dividend, rente maar ook de eigen woning, nu veel te ingewikkeld. Deze diversiteit zou ertoe leiden dat economische beslissingen te sterk worden beïnvloed door fiscale motieven.

Update: 25 september, 08:31 uur: CPB: er moet meer eenheid komen

De fiscale aanpak van de verschillende inkomsten uit kapitaal moet eenvoudiger worden. Ook moet er meer eenheid komen, want het stelsel hiervoor is een 'lappendeken'. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB).

Een simpelere en uniformere benadering is goed voor de economie, zegt het CPB. Mensen zullen hun economisch gedrag en besluiten over hun vermogen minder laten afhangen van belastingregels.

Besluiten over wat met je vermogen te doen, worden immers nogal eens ingegeven door fiscale motieven. Tevens wordt het stelsel nu veelal als onrechtmatig ervaren, aldus het CPB.

Ook maken bedrijven en huishoudens meer schulden dan nodig is. 'Dat maakt de Nederlandse economie gevoeliger voor schommelingen in de conjunctuur.'

De publicatie van het CPB is bedoeld als 'aanzet tot discussie'.

Bron: ANP MediaWatch / het Financieele Dagblad

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant