Belasting via DigiD in 2008 verplicht

Burgers die elektronisch belastingaangifte doen, gebruiken daar vanaf 2008 verplicht de digitale overheidshandtekening DigiD voor. De fiscus kiest tegen die tijd bovendien voor een strengere beveiliging van de identifcatie door het gebruik van sms.

Projectleider H. Heerink van de Belastingdienst heeft dat woensdag gezegd op een overheidsbijeenkomst in Amsterdam.

Twee weken geleden wees het Genootschap van Informatiebeveiligers nog op het risico van identiteitsvervalsing met de gebruikersnaam en het wachtwoord waar DigiD nu uit bestaat. Deze maand begint er een proef waarbij de handtekening is gekoppeld aan een code die de gebruiker per sms ontvangt. De Belastindienst noemde die veiligere methode toen 'een optie'.

Omdat de Belastingdienst vanaf 2008 een deel van de belastingaangifte voor de betaler gaat invullen is een strengere beveiliging vereist, legde Heerink woensdag uit. 'We kunnen het niet maken dat een ingevulde aangifte in verkeerde handen terechtkomt', zei hij in een toelichting.

De huidige pincode en belastingdiskette verdwijnen, kondigde Heerink aan. Aangifte doen met de bekende formulieren blijft mogelijk, benadrukte hij.

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben tot op heden een Digitale Identiteit (DigiD) aangevraagd. Ze kunnen die gebruiken voor steeds meer overheidsdiensten.

Ongeveer 400.000 belastingbetalers hebben er dit jaar al hun aangifte mee ondertekend. De Belastingdienst hoopt dat iedereen zo snel mogelijk elektronisch aangifte doet.

Bron: ANP

Ook interessant