Belastingdienst coulant met terugbetalen kinderopvangtoeslag

Belastingdienst coulant met terugbetalen kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst gaat de kinderopvangtoeslag voorlopig niet met harde hand terugvorderen. Mensen die toeslag moeten terugbetalen, kunnen weer een betalingsregeling treffen, belooft verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel.

Snel hoopt zo gedupeerden van de buitensporig harde aanpak door de Belastingdienst van vermeende fraudeurs tegemoet te komen. Ouders die het volgens de fiscus zelf valt aan te rekenen dat ze te veel toeslag hebben ontvangen, werden als fraudeurs aangemerkt. Daardoor mogen ze niet in termijnen terugbetalen, maar moeten ze meteen over de brug komen. Wie dat niet lukt, moet vrezen dat de Belastingdienst bijvoorbeeld beslag legt op zijn loon.

Een flink deel van de Tweede Kamer had Snel om deze coulance voor 'oude gevallen' gevraagd. Onder andere CDA, SP en VVD wijzen erop dat er nog onderzoek loopt dat moet uitwijzen of het optreden van de Belastingdienst wel in de haak was. Dat kan nog een maand of twee duren. Tot dat er ligt, drukt Snel nu 'de pauzeknop' in.

Betalingsregeling toegankelijker

Voor mensen die in het vervolg aankloppen voor een betalingsregeling, gaat de Belastingdienst voorlopig ook niet meer na of er opzet of 'grove schuld' in het spel was. Zij kunnen gewoon zo'n regeling krijgen. Snel maakt alleen een uitzondering voor mensen die al eerder om die reden zijn beboet.

Ook een oplossing voor de gedupeerden, waar een commissie van wijzen aan werkt, laat overigens nog op zich wachten. Deze commissie-Donner heeft meer tijd nodig dan gedacht.

Bron: ANP

Ook interessant