toggle menu

Belastingdienst overtreedt privacywet met gegevens zzp'er

Belastingdienst overtreedt privacywet met gegevens zzp'er

De Belastingdienst handelt in strijd met de privacywetgeving bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers. Als de fiscus de overtredingen niet stopt, dan dreigen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maatregelen.

De berisping draait om de btw-nummers voor ondernemers, die bijvoorbeeld op brieven en formulieren van de Belastingdienst staan. In het geval van zzp'ers bestaat die code uit het burgerservicenummer van de desbetreffende ondernemer. Zodoende worden zelfstandige ondernemers gedwongen een nummer openbaar te maken waaronder een hoop privégegevens schuilgaan. Dit kan leiden tot identiteitsfraude, stelt de privacywaakhond.

Wettelijke basis ontbreekt

Overheidsinstanties mogen het burgerservicenummer weliswaar opvragen, erkent de toezichthouder. Voor de manier waarop de Belastingdienst omspringt met het identificatienummer, ontbreekt echter iedere wettelijke basis.

De Belastingdienst zegt te streven naar een oplossing, maar spreekt over een technisch ingewikkeld vraagstuk. 'We zijn er druk mee bezig. Het is een uitdaging', aldus een woordvoerder. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wil na de zomer een nieuwe stand van zaken geven.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant