toggle menu

Beleggers reageren sterk op Grieks drama

Beleggers reageren sterk op Grieks drama

Beleggers doken maandagochtend op Duitse staatsobligaties, die onder onzekere marktomstandigheden als een veilige haven worden gezien. De rente op tienjarige staatsleningen daalde van 0,9 naar 0,7 procent.

De rente op Nederlandse tienjaarsleningen daalde eveneens fors, tot iets meer dan 1 procent. Die op Italiaanse en Spaanse obligaties daarentegen schoot maandagochtend omhoog.

Lage rente, hoge waarde

Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde ervan. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

Goud- en zilverprijs in de lift

Ook edelmetalen werden maandagochtend omarmd als een veilige haven. Goud werd verhandeld voor een prijs die opliep tot ruim 1.188 dollar per troy ounce (31,1 gram), wat neerkomt op een stijging van ruim 1 procent. De zilverprijs steeg met 1,7 procent.

De euro was vlak voor opening van de aandelenmarkten 1,1090 dollar waard. Dat is iets meer dan zondagavond, maar nog altijd fiks lager dan bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag, toen de eenheidsmunt voor 1,1180 dollar werd verhandeld.

Achtergronden

Wil je meer weten over wat er in Griekenland speelt? Bekijk dan de Radar Extra serie over de prijs van de euro.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant