Belofte 'Infraroodsauna vermindert cellulitis' blijkt flauwekul

Belofte 'Infraroodsauna vermindert cellulitis' blijkt flauwekul

Bedrijven die infraroodsauna's verkopen beloven dat je cellulitis kan verminderen met zo'n speciale sauna. Het klinkt als een uitkomst voor mensen die cellulitis of cellulite hebben.

Beluister hier het fragment uit de radio-uitzending

Een infraroodsauna is een cabine waarin infraroodstralen op je lichaam worden gericht. Hierdoor wordt je huid direct opgewarmd en gaan je spieren ontspannen. De stralen gaan door het vetweefsel en doorbloeding heen. Ten opzichte van een gewone sauna, waarbij de lucht opgewarmd wordt, ligt de temperatuur van de lucht een stuk lager. Hierdoor is het veel minder benauwd, zweet je minder en verlies je minder vocht.

'Infraroodsauna vermindert cellulitis'

Steeds meer bedrijven verkopen de infraroodsauna. Een voorbeeld daarvan is Supersauna.nl. Het bedrijf claimt op hun website dat de infraroodsauna cellulitis vermindert. Zo lezen we: 'Een infrarood sauna kan cellulitis verminderen omdat de warmte penetratie van infrarood sauna's dieper gaat dan die van traditionele sauna's en tot tien keer het niveau van warmte in het weefsels afgeeft.' Is dat zo? Kan een infraroodsauna helpen bij de afbraak van cellulitis zoals het bedrijf beweert?

De prijzen voor een éénpersoonsexemplaar beginnen zo rond de 699 euro en dat loopt op tot 1900 euro.

Wat is cellulitis en cellulite?

Dat leggen we even uit. Er zit namelijk een verschil tussen beide termen. Cellulitis is een bacteriële infectie waarbij de stafylokokkenbacterie vaak de veroorzaker is. Het is een vorm van huidontsteking en gaat vaak samen met zwelling, een rode huid en pijn. Cellulite staat ook wel bekend als 'sinaasappelhuid'. Hierbij is het onderhuidse vet aangetast waardoor de huid grover (minder glad) wordt en daardoor krijg je een soort sinaasappelhuidje. Cellulite komt met name voor bij vrouwen, zeker tachtig tot negentig procent van de vrouwen heeft hier last van.

Geen bewijs

We spraken met onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee. Zij zegt dat er geen wetenschappelijke studies zijn die bevestigen dat infraroodstraling cellulite vermindert. Er is meer nodig dan een rondje sauna om van je cellulite af te komen volgens Ultee. 'Infraroodstraling gecombineerd met andere behandelmethoden lijkt te resulteren in matig tot goede resultaten.'

Speklapje

We belden ook met beauty, wellness en healthpraktijk Touch for Health en stelden de vraag of je je cellulitis kan verminderen in hun infraroodsauna. Het bedrijf zegt eerlijk: 'De doorbloeding van de huid wordt beter en dan wordt de huid zachter en steviger. Helemaal weg kan ik niet beloven.' Touch for Health vergelijkt het met een lapje vlees. 'Kijk maar naar een speklapje en een runderlapje. In het ene zit meer vet en de ander is wat meer doorbloed. Als je met je nagel in een speklapje duwt krijg je een putje en die komt niet terug. Bij een runderlapje komt het putje wel terug.'

'Flauwekul'

Menno Gaastra is dermatoloog en vindt de infraroodsauna flauwekul. 'Wat er gebeurt is dat je huid opgewarmd wordt waardoor de cellen samentrekken. Het effect is tijdelijk.' Met andere woorden: zodra je buiten de deur bent is het effect weer weg.

Ook interessant