'Bereid je hypotheekaanvraag al voor, voordat je een woning hebt gevonden'

'Bereid je hypotheekaanvraag al voor, voordat je een woning hebt gevonden'

Huizenkopers die nog dit jaar een hypotheek willen afsluiten moeten zorgen dat ze alle belangrijke documenten voor een snelle aanvraag al klaar hebben liggen, zelfs al voor dat ze een woning hebben gevonden. Dit stelt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Door deze voorbereiding kan de hypotheekaanvraag worden ingediend zodra de gewenste woning is gevonden en kan de offerte nog dit jaar worden verstrekt.  Bij het ontbreken van informatie bij de aanvraag kan er volgens VEH vertraging ontstaan.

Verschil tussen wel en niet kopen

Omdat de hypotheeknormen volgend jaar veranderen kan dat het verschil maken tussen net wel of net niet kunnen kopen. Woningzoekers die maximaal moeten lenen om een huis te kunnen kopen doen er volgens VEH verstandig aan om nog dit jaar een bindende offerte aan hun geldverstrekker te vragen. Volgend jaar daalt de maximale hypotheek naar 100 procent van de woningwaarde. Dit jaar is dat nog 101 procent.

In de loop van december is het bij de meeste geldverstrekkers niet meer mogelijk om een hypotheek aan te vragen met de normen van 2017.

Bron: Vereniging Eigen Huis 

Ook interessant