toggle menu

'Beslaglegging Loterijverlies heeft grote impact op Staatsloterij'

'Beslaglegging Loterijverlies heeft grote impact op Staatsloterij'

De Staatsloterij wil snel weer kunnen beschikken over ruim 120 miljoen euro aan tegoeden die claimbedrijf Loterijverlies BV heeft laten bevriezen. Het beslag is volgens een advocaat van de Staatsloterij onterecht.

Bovendien heeft de bevriezing een 'grote impact' op de bedrijfsvoering. Dit betoogde een advocaat vrijdag namens het kansspelbedrijf voor de kortgedingrechter in Den Haag.

Jarenlange strijd

Claimorganisatie Loterijverlies legde donderdag beslag op 21 miljoen euro aan tegoeden van de Staatsloterij. Loterijverlies zet zich al jaren in namens deelnemers om geld terug te krijgen van de Staatsloterij wegens misleiding over de winkansen.

Radar besteedde in 2015 in een uitzending aandacht aan de stichting Loterijverlies en de manier waarop zij de Staatsloterij aanpakt. Stichting Loterijverlies kwam in de afgelopen twee jaar zelf ook meerdere keren in opspraak, mede doordat de stichting ongeveer vier miljoen euro weg heeft gesluisd naar bedrijven van de oprichter Ferdy Roet.

'Torpederen van de trekking'

Loterijverlies heeft er volgens de Staatsloterij bewust voor gekozen pas kort voor de trekking van zaterdag beslag te leggen, terwijl de toestemming daarvoor al negen dagen eerder was verleend. 'Het enige doel is de trekking te torpederen', aldus de raadsman.

Tot dusver stelde de Staatsloterij dat de prijzen die vrijdag vallen hoe dan ook kunnen worden uitbetaald. De advocaat zei desondanks dat haast geboden is. De rechter liet alvast weten dat er vrijdag hoe dan ook een uitspraak komt. Dit zal naar verwachting rond 13.00 uur zijn.

De Staatsloterij was in de jaren 2000 tot en met 2007 niet eerlijk over de winstkansen van de deelnemers. De hoogste rechter in ons land heeft dat eerder al vastgesteld. Loterijverlies zegt namens 80.000 mensen op te treden die daarvoor schadevergoeding willen.

Volgens de Staatsloterij is evenwel niet Loterijverlies BV, maar een gelijknamige stichting bevoegd om namens de deelnemers op te treden. De advocaat van Loterijverlies BV zei te beschikken over ondertekende machtigingen van de deelnemers waaruit blijkt dat het bedrijf die bevoegdheid wel degelijk heeft. Het beslag is volgens hem noodzakelijk omdat de Staatsloterij een te beperkt eigen vermogen heeft om alle claims te kunnen betalen. Het bedrijf heeft daarvoor nog geen enkele voorziening getroffen, aldus de advocaat.

Bron: ANP

Ook interessant