toggle menu

'Bestrijdingsmiddel alleen achter toonbank'

'Bestrijdingsmiddel alleen achter toonbank'

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) gaat bekijken of producten als muizengif, luizenbestrijdingsmiddelen en mierenlokdozen voortaan alleen nog achter de balie van een winkel mogen liggen. De zogeheten biociden zijn giftig en zouden dan ook niet allemaal gewoon in de schappen voor het grijpen mogen liggen.

Radar besteedde dit seizoen aandacht aan bijensterfte. In onze uitzending van 22 april lieten we zien dat ook de consument bijdraagt aan massale bijensterfte. Er kwam onder meer naar voren dat bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden niet alleen giftig zijn voor mieren of luizen, maar ook voor bijen, hommels en vlinders.

Achter de balie

Mansveld gaat daarom met de branche overleggen om te zien wat er mogelijk is en welke producten in een kast achter de balie moeten. Ze stelde woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer dat ook producten als medicijnen en vuurwerk via een baliemedewerker moeten worden gekocht. Dat is volgens haar ook een goed idee voor de biociden met het oog op consumentenveiligheid.

Partij voor de Dieren

Het voorstel kwam van de Partij voor de Dieren. Kamerlid Esther Ouwehand: 'De meest gevaarlijke gifstoffen staan nu vrolijk uitgestald in de bouwmarkten en winkelcentra. Mensen denken te makkelijk dat het onschuldige middelen zijn', stelt ze. Net als in Denemarken moeten deze biociden dus achter de balie, vindt Ouwehand. 'Dan doen mensen een bewuste aankoop en moet de winkelier voorlichting geven.'

Volgens de Partij voor de Dieren moeten de gifstoffen in de toekomst helemaal uit het assortiment verdwijnen. Dat vond Mansveld nog een stap te ver. Ze komt begin volgend jaar terug bij de Kamer, nadat ze heeft overlegd met de branche.

Bron: ANP / TROS Radar

Ook interessant