toggle menu

Bestuurders ChickFriend opgepakt in verband met eierschandaal

Bestuurders ChickFriend opgepakt in verband met eierschandaal

Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de fipronil-kwestie. Acht locaties in Nederland zijn donderdag doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen uit Barneveld en Zaltbommel.

Ook onderzoek in België

Het onderzoek richt zich ook op België, daar zijn eveneens diverse doorzoekingen geweest. Het onderzoek is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Het Nederlandse onderzoek richt zich op ChickFriend, het bedrijf dat het fipronil vermoedelijk toepaste, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier. De advocaat van Poultry-Vision was donderdag niet beschikbaar om een reactie te geven.

Uitgebreide doorzoekingen

Naast de woningen van de twee opgepakte bestuurders, zijn ook doorzoekingen gedaan in onder meer Bergen op Zoom, de omgeving van Uden en Ede. Er zijn behalve administratie ook waardevolle goederen zoals auto’s, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

Het strafrechtelijk onderzoek in het eierenschandaal is half juli begonnen. Er zijn monsters genomen bij de pluimveehouders en van stoffen in de apparatuur van het bedrijf dat het middel toepaste bij de pluimveehouders.

Schade pluimveesector minimaal 150 miljoen euro

Alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend werden eind juli geblokkeerd door de NVWA. De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt nu al minimaal 150 miljoen euro, liet de vakgroep pluimveehouderij van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO donderdag weten.

Update: Derde verdachte opgepakt in zaak

Het Openbaar Ministerie heeft een derde Nederlander op de korrel die verdacht wordt van handel in het giftige bestrijdingsmiddel fipronil dat in miljoenen eieren terechtkwam. Het bedrijf Pro-farma van deze Nick H. (28) wordt ook in verband gebracht met kippenvoer waarin fipronil zou zitten. Donderdag werd de voordeur van H.’s woning in het Brabantse Mill door de politie opengebroken. Zelf was hij op vakantie.

Ex-compagnon van Belgische verdachte

Dit melden goed ingevoerde bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek aan De Telegraaf. Pro-farma is een groothandel in chemische producten voor de agrarische markt. H. is een ex-compagnon van Patrick R. uit België, die door de Belgische justitie met zijn bedrijf Poultry Vision eveneens als verdachte wordt aangemerkt in het eierschandaal.

Volgens H. zelf heeft hij niks met het eierschandaal te maken.

Update: NVWA eind 2016 al getipt over Chickfriend

De NVWA wist eind vorig jaar dat het bedrijf Chickfriend en de Belgische toeleverancier betrokken waren bij het eierenschandaal. Dat zegt Nick Hermens van het bedrijf Pro-Farma, dat eveneens onderzocht wordt in de fipronil-kwestie, tegen EenVandaag. Hij zegt de man te zijn die de voedselwaakhond tipte over het gebruik van fipronil in stallen en de namen van de bedrijven specifiek te hebben genoemd.

'Die anonieme tipgever, dat ben ik. In die tip heb ik aangegeven dat ik wist van de levering van fipronil door het bedrijf aan Chickfriend', wordt Hermens geciteerd door EenVandaag.

Hermens' bedrijf wordt ook onderzocht in deze zaak. Hij zegt tegen EenVandaag eerder samen te hebben gewerkt met de Belgische toeleverancier. Hij zou die samenwerking ongeveer twee jaar geleden hebben verbroken omdat hij vermoedde dat zijn toenmalige compagnon illegale middelen gebruikte en dat dat middel werd verkocht aan Chickfriend. Hij zegt dat in e-mails bevestigd te hebben gezien.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkende eerder dat in november 2016 een tip binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Maar volgens topman Rob van Lint was er toen 'geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten'.

Bron: ANP

Ook interessant