toggle menu

Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet

Bestuursruzies AP ten koste van de slagkracht privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens, de instantie die moet toezien op de vrijdag in werking getreden Europese privacyregels, gaat gebukt onder interne onrust. Bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen gaan ten koste van de slagkracht, juist nu de toezichthouder voor de grootste uitdaging uit haar geschiedenis staat, schrijft Het Financieele Dagblad. Het succes van de langverwachte Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat of valt met de effectiviteit van de nationale toezichthouders.

Bronnen rond de AP, advocaten en andere privacydeskundigen schetsen tegenover het FD het beeld van een vleugellamme waakhond. Symptomatisch is dat de toezichthouder al ruim twee jaar de bevoegdheid heeft boetes uit te delen, maar daar tot nu toe geen gebruik van heeft gemaakt. 'Het ontbreekt de AP aan voldoende autoriteit', zegt Nico van Eijk, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Privacywaakhond richt blik vooral op overheid zorginstellingen

De AP gaat bij de handhaving van de nieuwe privacywetgeving zich de komende twee jaar vooral richten op de overheid en zorginstellingen. 'De overheid heeft als wetgever een voorbeeldfunctie. Als de overheid al niet voldoet aan de wet, is het niet uit te leggen aan kleine organisaties dat die er wel aan moeten voldoen', legt een woordvoerder van de privacywaakhond uit.

De overheid heeft volgens de woordvoerder veel gegevens van mensen en moet die dan ook goed beschermen. Zorginstellingen beheren vaak gevoelige persoonsgegevens over de gezondheid van mensen. 'Dus daar ligt ook de focus', aldus de zegsvrouw.

Vanwege de nieuwe wetgeving is een groot aantal organisaties verplicht een interne toezichthouder op de privacy aan te wijzen. 'Wij gaan controleren of overheids- en zorginstellingen die daadwerkelijk hebben. Als die al niet is benoemd, dan kun je je afvragen wat er gebeurt met de bewustwording rondom privacy binnen een organisatie.'

Eerder over AVG in Radar:

Wat houdt de nieuwe privacywet AVG/GDPR in?

Mag iemand een foto van je nemen en die online plaatsen?

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Het Financieele Dagblad

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant