toggle menu

Beter poepen dankzij superfood

 Beter poepen dankzij superfood

Lang niet iedereen laat zich verleiden door de superfoodhype. Bijna de helft van het Radar Testpanel gebruikt het nooit. Van de mensen die het wel gebruiken, vinden velen boerenkool net zo super als chiazaad. Het meest bemerkte positieve effect is een betere spijsvertering. Negatieve effecten hebben vooral betrekking op de portemonnee.

80 procent van het Radar Testpanel kent het begrip ‘superfood’, al geeft ruim een derde aan niet precies te weten wat het is. Dat is niet gek: er bestaat geen officiële lijst van. Het is een verzamelterm voor voedingsmiddelen die hoge gehaltes gezonde stoffen bevatten.

Voedzaam en puur

Door middel van stellingen proberen we de definitie wat smaller te krijgen. 'Gezond', 'puur', 'biologisch' en 'voedzaam' zijn eigenschappen die de meerderheid (60%) bij superfood vindt passen. 55 procent vindt dat het ook vrij van E-nummers en chemicaliën hoort te zijn. Over 'fairtrade' en 'lekker' zijn de meningen verdeeld. Alleen de eigenschap 'medicinale werking' vindt een meerderheid (55%) níet van toepassing op superfood. Bijna een kwart vindt deze eigenschap wel passend.

Uitgaande van hun eigen definitie van superfood, geeft bjjna de helft (49%) aan dit nooit te eten. 15 procent eet het minstens één keer per week, 5 procent (bijna) dagelijks. Dat het een hype is, daarover zijn zowel mensen die superfoods eten als degenen die dit nooit doen het over eens, al zijn degenen die niet meedoen aan de hype hier nog stelliger in.

Kokosolie is het meest populair. 55 procent van de respondenten heeft dit weleens gegeten. Ook gojibessen, quinoa, zeewier en chiazaad worden veelvuldig genoemd. Daarnaast geven veel mensen aan dat zij meer 'alledaagse' superfoods eten: boerenkool, broccoli, cranberries, havermout, lijnzaad, noten en spelt.

Lekker én effectief?

Waarom eten mensen hun favoriete superfood? Vooral 'omdat het lekker is' (29%) of omdat ze gehoord hebben dat het goed voor je is (28%). Daarnaast om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen (25%), de spijsvertering te bevorderen (23%), omdat ze er een goed gevoel bij hebben (21%), om de weerstand te verhogen (20%) en meer energie te krijgen (15%). Ook 'afwisseling' en 'uitproberen' worden als redenen aangestipt.

Hebben de superfoods daadwerkelijk het gewenste effect? Gemeten hebben we het niet, gevraagd wel. 48 procent zegt géén effect te merken van het superfood dat zij het meest eten. 23 procent ervaart enkel positieve effecten. Nog eens 11 procent bemerkt zowel positieve als negatieve effecten.

Een ruime helft (51%) van de respondenten die heeft aangegeven positieve effecten te ondervinden, noemt een goede spijsvertering als voorbeeld hiervan. 39 procent zegt meer energie te hebben, 37 procent merkt verbetering van de weerstand. Nog eens 22 procent aan minder vaak of minder snel ziek te zijn, dankzij het eten van hun favoriete superfood.

Als negatief effect wordt vooral de aanslag op de portemonnee genoemd. Daarnaast ondervindt 31 procent een te eenzijdige focus op superfood: zij bemerken bijvoorbeeld een tekort aan (andere) voedingsstoffen.

Onnodig duur?

Wie nooit superfood eet, verwacht dit ook niet te doen tegen een lagere prijs. 'Gebruiker' of niet: alle partijen vinden superfood aan de dure kant. 80 procent vindt superfoods zelfs 'onnodig duur'. 55 procent vindt de prijs van superfoods enkel acceptabel wanneer deze ongeveer gelijk is aan de prijs van het product dat ermee vervangen wordt (bijvoorbeeld: quinoa in plaats van rijst). 22 procent is bereid om 1,5 keer meer geld uit te geven, 3 procent vindt 2 keer de prijs van het vervangende product acceptabel. Een hogere prijs wordt nauwelijks als acceptabel aangemerkt – terwijl een ruwe prijsvergelijking uitwijst dat quinoa en gojibessen vaak minstens 5 keer meer kosten per kilo dan hun 'tegenhangers' rijst en rozijnen.

Lees meer in de complete onderzoeksresultaten.

Meer over:

Ook interessant