toggle menu

Betere voedselcontroles in Europa

Betere voedselcontroles in Europa

Vier jaar na het schandaal met paardenvlees is het Europees Parlement akkoord gegaan met wetgeving die moet zorgen voor scherpere en meer doelgerichte voedselcontroles. 'Van boer tot vork', is de belofte waarmee het consumentenvertrouwen moet worden teruggewonnen.

Als er iets verkeerd is gegaan of er is gefraudeerd, moet direct te achterhalen zijn waar dat is gebeurd. Het gaat bijvoorbeeld om vervuilde alcohol of gesjoemel met olijfolie, eieren, vis of vlees.

Uitzending Radar

Radar onderzocht de waarheid achter paardenvlees. Hieruit bleek dat vleespaarden erg slecht behandeld worden en slachthuizen niet aan de Europese standaarden voldoen. Na de uitzending zijn er enkele positieve ontwikkelingen geweest rondom paardenvlees.

Controlesystemen uitgebreider

Om direct te kunnen achterhalen of en waar is gefraudeerd, moeten de controlesystemen in de EU-landen uitgebreider, meer gestroomlijnd en efficiënter gemaakt worden. Het is de bedoeling dat inspecteurs na een risicoanalyse vaker onaangekondigd binnenvallen. Zij kunnen dat bijvoorbeeld doen na meldingen van klokkenluiders.

Voedselfraudeurs streng straffen

Lidstaten moeten voedselfraudeurs streng straffen. In Nederland kan een voedselfabrikant al een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet krijgen.

Bron: ANP

Ook interessant