Beveiligingsbedrijf treft data Facebook aan op servers Amazon

Beveiligingsbedrijf treft data Facebook aan op servers Amazon

Een grote hoeveelheid gebruikersgegevens van Facebook is aangetroffen op cloudservers van webwinkelgigant Amazon. De ontdekking door UpGuard laat volgens onderzoekers van dat cyberbeveiligingsbedrijf zien dat de bescherming van data bij Facebook circa een jaar na het naar buiten komen van het Cambridge Analytica-schandaal nog altijd niet op orde is.

Het socialmediabedrijf heeft het lek onmiddellijk verholpen nadat het nieuws naar buiten kwam. Maar daarmee is het achterliggende probleem in de ogen van UpGuard nog niet opgelost. 'Er wordt niet genoeg aandacht besteed aan de beveiligingskant van big data', zegt directeur cyberrisicobeheer Chris Vickery van UpGuard.

Facebook wordt ook nog altijd door meerdere instanties onderzocht in de nasleep van het geruchtmakende gegevenslek naar consultingbedrijf Cambridge Analytica. Dat speelde de gegevens door van miljoenen gebruikers die onder meer gebruikt werden voor de verkiezingscampagne van Donald Trump. Kenners denken dat de affaire Facebook wel eens veel geld kan gaan kosten.

Reactie van Facebook

'Het beleid van Facebook verbiedt het om Facebookinformatie op te slaan in een publieke database. Nadat het lek aan het licht kwam, heeft Facebook samen met Amazon de database offline gehaald. We zijn toegewijd, samen met de ontwikkelaars van ons platform, om ervoor te zorgen dat de data van gebruikers beschermd wordt', aldus een woordvoerder van Facebook.

Bron: ANP

Ook interessant