Bevriezen belastingschijf kost tot 112 euro

Bevriezen belastingschijf kost tot 112 euro

Werknemers gaan er volgend jaar 16 tot 112 euro op achteruit, doordat het kabinet de belastingschijven bevriest. Alleen de laagste inkomens blijven buiten schot. Dat blijkt uit een doorrekening van de maatregel door het economische bureau van ING.

Op Prinsjesdag maakt het kabinet de bezuinigingsplannen voor 2014 bekend. Naar verwachting zal het kabinet de belastingschijven volgend jaar niet mee laten stijgen met de inflatie. Dit zogeheten bevriezen van de belastingschijven is onderdeel van het bezuinigingspakket van naar verwachting zo'n 6 miljard euro. De maatregel moet de schatkist ruim 1 miljard opleveren.

Het overgrote deel van de werknemers gaat er volgens ING hierdoor op achteruit. Werknemers met een bruto jaarinkomen tussen de 19.000 en 56.000 euro zijn volgend jaar 16 euro slechter af. Inkomens daarboven gaan er aanzienlijk meer op achteruit. 'Zij zien het nadeel bij de belastingaangifte oplopen naar 112 euro', aldus Marten van Garderen, econoom bij ING. Alleen de laagste inkomens voelen het niet in de portemonnee. Iemand met een inkomen tot circa 19.000 euro merkt geen verschil.

Het is het tweede jaar op rij dat de belastingschijven worden bevroren. Normaal gesproken stijgen de belastingschijven wél mee met de inflatie. 'Gebeurt dat namelijk niet, dan zou iedereen door loonstijgingen op den duur in de hoogste schijf vallen', legt Van Garderen uit.

De economen zijn er bij de berekeningen van uitgegaan dat de schijfgrenzen in 2014 normaliter met 1,7 procent zouden stijgen.

Bron: ANP

Ook interessant